Wat is DAB+ en wat is het verschil met FM-radio?

DAB+ kan gezien worden als de opvolger van FM-radio. DAB+ is minder gevoelig voor storing, je hebt een groter zenderpakket om uit te kiezen, en de audiokwaliteit is stukken beter. Hoe werkt DAB+, welke apparaten zijn ervoor geschikt en wat zijn de voordelen? Wij leggen het uit.

Op zoek naar een DAB+-radio? Bekijk ze allemaal

Bekijk

Wat is DAB+?

DAB+ is digitale radio via de ether. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, en DAB+ is de opvolger van het originele DAB-systeem. DAB+ is dus het alternatief voor analoge radio. Analoge radio is erg gevoelig voor storing, waar DAB+ dat veel minder is. Een van de weinige nadelen van DAB+ is dat er een speciale ontvanger voor nodig is, die ten eerste wat duurder is dan een analoge ontvanger (al wordt dat verschil steeds kleiner), en die in lang niet alle, vooral oudere, apparaten te vinden is.

Minder storing, meer kwaliteit

Analoge FM-radio is berucht voor zijn storingsgevoeligheid. Een minder goed werkende antenne, slechte ontvangst, interferentie en zelfs weersomstandigheden kunnen het signaal al vrijwel onbeluisterbaar maken. DAB+ heeft veel minder last van die problemen. Daarbij werkt DAB+ tegenwoordig met protocollen die betere geluidskwaliteit mogelijk maken, zelfs wanneer de ontvangst niet perfect is. Niet overal ter wereld is het DAB+-signaal overigens al goed te ontvangen.

Meer zenders

Omdat DAB+-radio via de ether loopt, kun je in principe alle zenders ontvangen die je ook met je gewone FM-radio ontvangt. Daar komt bij DAB+ nog een flink aantal digital only-zenders bij, waardoor het totaal te ontvangen zenders flink hoger ligt dan via de FM-band. Ook is het via DAB+ mogelijk om extra informatie met het signaal mee te sturen, meer dan via de traditionele FM-band.

Automatische zenderinstelling

Waar je met FM-radio soms nog lang aan het zoeken bent om de juiste frequentie te vinden, is dat bij DAB+ verleden tijd. DAB+-radio’s zoeken zelf de frequenties op. Op die manier hoef je alleen maar op de naam van de zender te zoeken, en de radio vindt ‘m vanzelf. Zo heb je geen gedoe meer met draaiknoppen of vooringestelde frequenties die net niet lekker werkten, en is het overgaan van de ene regio in de andere (met daarbij een wisselende frequentie) ook geen probleem meer.