Informatie over airco's

Ook in Nederland lopen de temperaturen soms behoorlijk op en zitten we te zweten in de woonkamer en komen we lastig in slaap. De airco biedt dan uitkomst. Hier lees je alles over waar je op moet letten bij de aankoop van een airco.

De airco is al bijna niet meer weg te denken op het werk en in de auto. Ook voor gebruik thuis groeit de populariteit van airconditioning. Vooral de gemakkelijk te installeren mobiele airco´s zijn erg in trek omdat ze overdag in de huiskamer en 's nachts in de slaapkamer gebruikt kunnen worden. De airco is dan ook ideaal om zelf het klimaat in het hele huis te bepalen. De bekendste functie van de airco is natuurlijk het verzorgen van een beetje verkoeling in de zomer, maar tegenwoordig zijn er ook airco's die als bijverwarming kunnen fungeren.


Bekijk alle Airco's

Mobiele airco of split

De mobiele airco's zijn er in twee uitvoeringen, te weten de monoblock en de splitsystemen. Hoewel monoblock systemen wat gemakkelijker te (ver)plaatsen zijn, bieden splitsystemen meer koelvermogen. Bij monoblock systemen wordt de warme lucht afgevoerd via een slang naar buiten. Splitsystemen bestaan uit twee onderdelen waarbij één deel binnen en het andere deel buiten wordt geplaatst. De beide delen worden verbonden door een slang voor het koelmiddeltransport. Het voordeel van een splitsysteem is dat het gedeelte dat het meeste geluid produceert buiten wordt geplaatst. Bij zowel de monoblock systeem als het splitsysteem moet er een slang naar buiten geleid worden door een raam of deuropening. Naast de mobiele systemen, zijn er ook airco's die bevestigd moeten worden aan de muur. Deze wandairco's bestaan uit een compacte unit voor binnen en een unit (warmtepomp) voor buiten.

Mobiele airco (monoblock) Mobiele airco (splitsysteem) Wandairco (splitsysteem)

Functies op een airco

Naast het koelen en ontvochtigen hebben de meeste airco´s ook een stand waarbij ze alleen ventileren. Het verschil tussen airconditioning en een ventilator is dat deze stand alleen voor een luchtstroom zorgt en niet koelt. Tijdens het koelen wordt vocht aan de lucht onttrokken (ontvochtigen). Het condenswater wordt opgevangen in een bak of naar buiten afgevoerd door een pompje. Sommige airco's kunnen ook verwarmen, er wordt dan ook wel gesproken van een warmtepomp.
Wanneer de uitblaasrichting verstelbaar is kun je vuile plekken op muren of plafond, veroorzaakt door de luchtstroom, voorkomen.

Koelvermogen airco

Een belangrijk kenmerk van de airco is het koelvermogen. Hoe groter de ruimte en hoe groter het verschil tussen de gewenste en de werkelijke temperatuur, hoe meer koelvermogen nodig is. Wanneer de kamer snel opwarmt door bijvoorbeeld de zon op de ramen, of door de aanwezigheid van veel mensen of apparatuur in het vertrek, is er meer vermogen nodig om de ruimte te koelen. De fabrikant van de airco geeft naast het koelvermogen ook de maximale grootte van de ruimte aan waarvoor de airco geschikt is.

Geluidsniveau airco

Vooral wanneer je de airco in de slaapkamer wilt gaan gebruiken kan het geluidsniveau (dB) van het apparaat een belangrijke rol spelen in de keuze. Verkoeling tijdens een zomerse nacht is prettig, maar het is vervelend wanneer het lawaai van de airco je wakker houdt. Zeker wanneer je een monoblock airco aanschaft is het handig om te letten op het geluidsniveau.

Installatie airco

Zoals al eerder opgemerkt, wordt er bij monoblock -en split airco's een afvoer -of verbindingsslang gebruikt voor de afvoer van warme lucht of het transport van het koelmiddel. Deze slang moet vanuit de te koelen ruimte naar buiten worden geleid. Wanneer je de slang door een raam of deuropening leidt kan er veel warme lucht van buiten de kamer in stromen. Voor installatie, reparatie en onderhoud van een splitairconditioning is wettelijk vastgelegd dat hierbij een STEK-erkend installateur ingeschakeld dient te worden. Deze is te herkennen aan het NVKL-logo of het STEK-logo. De koelmiddelen die bij airconditioning gebruikt worden kunnen schadelijke effecten hebben op het broeikaseffect, daarom is het belangrijk dat de installatie op de juiste wijze wordt verricht. Zo ben je verzekerd dat de installatie aan alle eisen voldoet.

NVKL-logostek-logo

Onze airco productvergelijker helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Beste airco's
Populairste airco's