Informatie over accuschroefboormachines

Voor elke klus is er een accuschroefboor. Hoeveel koppel en Nm heb je nodig? En welke accu is het beste voor de klus? Daarnaast zijn er meerdere functionaliteiten bij de boor die handig zijn. Meer uitleg over schroefboren lees je hier.


Bekijk alle Accuboormachines

Gebruik

Bedenk, voordat je een accu boormachine aanschaft, hoe vaak je het apparaat gaat gebruiken. Over het algemeen gaan de wat duurdere apparaten nog steeds langer mee in gebruik. Een accuschroefboormachine is vooral geschikt voor doe-het-zelfklussen. Wanneer je veel wilt gaan boren of in harde materialen gaat boren zoals steen of beton, kun je beter een boormachine gebruiken.

Comfort

Bij regelmatig gebruik is het aan te raden om een model te kiezen dat een comfortabele grip of soft grip heeft. Bij elk merk heet dit weer anders, maar uiteindelijk dient het hetzelfde doel: langdurig de machine gebruiken zonder dat je hier lichamelijke last van ondervindt.
Naast soft grip zorgt ook werkverlichting voor comfortabel werken. Deze recente ontwikkeling zorgt ervoor dat je altijd goed zicht hebt op je werkplek, door meestal een geïntegreerd led-lichtje op de machine.

Kracht

Doorgaans bieden accuboormachines voldoende kracht voor alle klussen, al is de kracht die de accu over kan brengen op de motor en de boorkop beperkt. Hoeveel kracht de accuschroefboor heeft, ligt aan drie kenmerken van de boormachine. Het voltage, de koppel en de capaciteit van de accu.

Voltage (volt)
De spanningsbron (accu) levert een elektrische spanning. Dit wordt uitgedrukt in volt. Hoe hoger het voltage van de machine, hoe zwaarder de klus mag zijn zonder dat je de machine overbelast.
Voor kleine klusjes zoals schroeven indraaien zijn machines tot 10,8 volt geschikt. Voor licht doe-het-zelfwerk met hout, maar minder geschikt voor staal of steen zijn machines van 10,8 tot 14,4 volt geschikt. Voor al het doe-het-zelfwerk inclusief staal en steen zijn machines van 14,4 volt of meer geschikt. Dit is bij gemiddeld gebruik.

Koppel (Nm)
De koppel, gemeten in newtonmeter, staat voor de kracht van de machine. Hoe hoger de koppel, hoe krachtiger de machine. Met een koppelingsmechanisme bepaal je hoe de overdracht plaatsvindt tussen motor en boorkop. Deze overdracht is te regelen in een aantal standen waarmee je bepaalt hoe strak je een schroef in een materiaal schroeft. Door de juiste koppel in te stellen, voorkom je onder andere dat het bitje gaat doordraaien op de schroefkop en dat schroeven in een zacht materiaal te ver worden doorgedraaid.

Capaciteit accu (Ah)
De capaciteit van de accu, gemeten in Ampere per uur, is de energie-inhoud van de accu. Hoe hoger deze waarde, hoe langer er met één acculading gewerkt kan worden. Meer informatie in onderstaande alinea.

Accu

De accu is een belangrijk onderdeel van de boor. Er zijn drie soorten die elk meerdere Ah-waardes kunnen hebben. Om een accu goed te gebruiken, is goed onderhoud belangrijk.

Soorten

 • NiCd (Nikkel Cadmium)
  Dit is de goedkoopste van de drie. Dit type wordt echter nog veel gebruikt. De accu voldoet ook redelijk voor deze toepassing. Hij heeft echter één groot nadeel: het zogenaamde geheugeneffect. Het komt erop neer dat je de accu volledig moet ontladen voordat je hem weer gaat opladen. Is de accu niet volledig ontladen en je laadt hem dan op, dan “onthoudt” de accu de status ten tijde van het opladen en zal een deel van zijn capaciteit verliezen.
 • NiMH (Nikkel Metaal Hydride)
  De NiMH kan je zien als een verbeterde versie van de NiCd. De prestaties zullen merkbaar beter zijn. Dit type heeft ook nauwelijks last van het geheugeneffect. Je kan deze accu dus te allen tijde opladen. Ben je aan het klussen en ga je een bak koffie drinken, dan kan deze accu zonder problemen eventjes op de lader. Voor deze accu is het wel aan te raden om af en toe toch de accu helemaal op te gebruiken voor je hem weer oplaadt. Deze NiMH is wel gevoelig voor “diep”ontladen. Het is aan te raden de accu dus niet zó ver leeg te maken dat hij echt niets meer doet. Dit gaat weer ten koste van de levensduur.
 • Li-Ion (Lithium Ion)
  De Li-Ion is de beste van de drie. Zo heeft deze accu totaal geen last van het “geheugen”-effect. Van de drie genoemde accu’s heeft deze de beste capaciteit per volume-eenheid. Een Li-Ion-accu met eenzelfde capaciteit als een NiCd of NiMH kan dus veel kleiner en lichter zijn. De Li-Ion is wel de duurste van de drie accu’s.
Capaciteit
De capaciteit van accu's wordt uitgedrukt in Ah (Ampere per uur). Een accu met een capaciteit van bijvoorbeeld 2 Ah kan 2 uur lang een stroom leveren van 1 Ampere, of 1 uur lang 2 Ampere. De kracht van een accu zit hem in de combinatie van de spanning en de capaciteit (Ah). Zo is een 18 Volt-accu van 2 Ah een stuk krachtiger dan een 12 Volt-accu van 2 Ah.

Onderhoud
 • accu’s bereiken pas hun maximale capaciteit na 4 à 5 oplaadcycli;
 • accu’s vol, droog en koel bewaren;
 • minimaal drie keer per jaar een volledige ontlaad/laadcyclus verlengt de levensduur;
 • houd de contacten schoon met een droog doekje of (bij ernstiger vervuilde contacten) met een koperborsteltje;
 • bij het einde van de levensduur van de accu, deze behandelen als chemisch afval.

Veiligheid

Let er op, voordat je gaat boren in vloeren of muren, dat je niet per ongeluk in een electriciteits-, gas- of waterleiding boort. Indien mogelijk kijk je voor de werkzaamheden in de bouwtekeningen van je huis. Als je niet beschikt over bouwtekeningen kun je bij een doe-het-zelfzaak een leidingzoeker kopen. Dit apparaat kun je gebruiken om leidingen te signaleren.

Opbergen
Als je de accu(schroef)boormachine opbergt doe dit dan altijd zonder de accu. Haal ook eventueel aanwezige boortjes uit de boorkop. Kinderen die het apparaat in handen krijgen kunnen zo weinig kwaad aanrichten.

Accessoires

Welke accessoires er bij het product geleverd worden kan een rol spelen bij de beslissing om het product te kopen:

 • koffer: er wordt niet altijd standaard een opbergkoffer geleverd bij een accuboormachine, terwijl het voor veiligheid (kinderen), opslag en voor onderweg wel aan te raden is;
 • extra accu: zodat je, tijdens het laden van de ene accu, verder kunt werken met een tweede accu;
 • snellader: met een snellader laad je de accu op binnen het uur;
 • boortjes / bitjes: soms wordt vanuit de fabrikant al een set meegeleverd zodat je die niet alsnog hoeft te kopen. Indien dit niet het geval is, kun je bij “diameter boorhouder” kijken welke diameter de boortjes maximaal kunnen hebben om nog in de boorkop te passen.

Tips bij het gebruik

Gebruik het juiste toerental voor de juiste klus. Basisregel voor boren is: hoe kleiner de boordiameter hoe hoger het toerental. Een dikkere boor vraagt om een lager toerental. Tevens is het materiaal waarin je boort ook van belang. In alle gevallen is het zo dat hoe sneller je boort, hoe minder nauwkeurig je bent. Dus hoe minder goed je op juiste plaats en diepte kan boren. In de meegeleverde handleiding staat vaak een tabel waarin wordt aangegeven wat het ideale toerental is per boordiameter en per soort materiaal.

Snelheid
In hard materiaal kan een snelle boor het materiaal of zichzelf verbranden. Staal moet langzaam, hardhout en kunstof iets sneller, zacht timmerhout kan snel. Beton (met een klopboormechanisme) moet altijd snel, maar hou in de gaten of je kiezels raakt want die kunnen een snelle boorkop weer verbranden.

Schroeven


Ga je schroeven, zet de machine dan op een laag toerental. Het beste doe je dit met de mechanische schakelstand. Hierdoor heeft de machine meer kracht en heb je meer controle op het schroeven. Ook zeer belangrijk is dat je het juiste bitje voor de juiste schroeven gebruikt. Kruiskopschroeven zijn het meest gebruikt. Er zijn echter 2 soorten kruiskopschroeven. De Philips en de Pozidriv.

Pozidiv- en philipsschroefkop

Als je niet het juiste bitje gebruikt dan zal de accu(schroef)boormachine snel doordraaien over het schroefkopje, met als gevolg een onbruikbare schroef en een bitje dat erg snel zal slijten. Naast de juiste bit is de maat van deze bit ook belangrijk. Pozidriv 2 (aangegeven als PZ2) is het meest gebruikt. Je vindt deze maat meestal terug op het bitje. Ook de verpakking van de schroefjes is altijd voorzien van deze info.

Beste accuboormachines
Populairste accuboormachines
>