Informatie over webcams

Een webcam is een kleine videocamera die beeld en vaak ook geluid kan vastleggen. Deze beelden kun je vervolgens de hele wereld over sturen via bekende chatprogramma’s als Skype en Google Talk. Communiceren met familie in het buitenland krijgt zo een hele andere dimensie.

productgroep

Bekijk alle Webcams

Algemeen

Je kunt een webcam ook gebruiken als beveiligingscamera of babyfoon. De meeste webcams kunnen foto’s maken en in veel gevallen beschikken ze over een zoomfunctie. Het aansluiten van de webcam op je computer kan via usb. Het is ook mogelijk om via ethernet of WiFi de webcam te verbinden met je computer, router of modem. Net als bij fotocamera’s is het ook bij webcams niet altijd het beste om blindelings voor de meeste megapixels te kiezen. Andere zaken kunnen een stuk belangrijker zijn. Denk bijvoorbeeld aan de zoom, aan hoe de webcam omgaat met veel of juist met weinig licht en of de webcam automatisch je gezicht kan volgen. Het type webcam, het type sensor (de opnamechip), de resolutie en de eventuele extra opties bepalen de prijs van een webcam.

Usb-webcams

De videobeelden van een usb-webcam kun je heel eenvoudig doorsturen via een instant messaging-programma als Skype of MSN. Usb-webcams kunnen meestal ook gewone foto’s maken. Deze foto’s zijn vaak van slechtere kwaliteit dan foto’s gemaakt met een digitale fotocamera. Dit komt onder andere omdat fotocamera’s een betere opnamechip hebben met betrekking tot bijvoorbeeld belichting en sluitertijd.

Stroom
Een usb-webcam heeft over het algemeen geen eigen geheugen of batterij. Dit betekent dat de webcam altijd op de computer of de laptop aangesloten moet zijn.

IP-webcams

Een IP-webcam plaats je op elke gewenste plek binnen je netwerk in huis, eventueel zelfs via WiFi. Aangezien een IP-webcam niet in de buurt van een computer geplaatst hoeft te zijn, is de webcam eenvoudig te gebruiken als bewakingscamera, intercom of babyfoon. Je kunt zelf instellen of je een IP-webcam alleen op je eigen netwerk of ook via internet wilt gebruiken. Via een browser als Explorer, Firefox of Chrome zijn de beelden te bekijken. Sommige IP-webcams hebben extra opties zoals een bewegingsdetector of time-lapse. Met deze functies maakt de webcam automatisch een foto of video wanneer hij beweging detecteert, of op een door jou vooraf ingesteld tijdstip.

Stroom
Een IP-webcam heeft altijd een eigen stroomadapter. Er zijn varianten voor zowel bekabelde netwerken (10/100/1000 Ethernet) als draadloze netwerken (WiFi). De bekabelde versie kan soms ook stroom krijgen via de netwerkkabel, dit wordt PoE (Power over Ethernet) genoemd. Je kunt de webcam dan gebruiken op een plek waar geen stopcontact in de buurt is, tot een afstand van zo’n 100 meter.

Kwaliteit en resolutie

De kwaliteit van de webcam wordt grotendeels bepaald door de resolutie en het aantal beelden per seconde, oftewel frames per second (FPS). Ook de snelheid van je internetverbinding en de aansluiting tussen je computer en de webcam is van invloed op de beeldkwaliteit. In de praktijk geeft een beeld met een resolutie van 640 x 480 goede resultaten.

Foto’s versus video’s
Naast video’s kan een webcam meestal ook foto’s maken. Een webcam heeft vaak de mogelijkheid om foto’s in een iets hogere resolutie op te slaan dan de video’s. Dit komt omdat dan meer tijd kan worden genomen om de foto, door middel van softwarematige interpolatie, er mooier uit te laten zien. Bij een video, waar 25 of 30 keer per seconde een nieuw beeld nodig is, kan dit niet en zal het beeld dus minder gedetailleerd zijn. Een video vanaf 25 beelden per seconde kan worden gezien als vloeiend, maar er zijn webcams die tot 60 beeldjes per seconde kunnen weergeven. Veelgebruikte programma’s zoals MSN en Skype ondersteunen meestal niet meer dan 25 tot 30 fps.

Genoeg licht

Enkele webcams hebben de mogelijkheid om in het donker of bij zeer weinig licht te kunnen opnemen. Dit is mogelijk omdat deze webcams een sensor hebben die behalve gewoon licht, ook infraroodlicht kan registreren. Bij een camera zonder deze optie moet je er zelf altijd voor zorgen dat er voldoende licht op je gezicht valt, omdat je anders niet of zeer slecht zichtbaar bent. Een tweede optie is om een webcam aan te schaffen die zelf een lichtbron heeft, bijvoorbeeld een paar ingebouwde witte of infrarode led-lampjes.

Beste webcams
Populairste webcams