Informatie over wasdrogers

Met een wasdroger beschik je snel weer over droge kleding. Maar kies je voor een condensdroger, warmtepompdroger of een luchtafvoerdroger? En hoe zit het met het vulgewicht en energieverbruik? Alles over wasdrogers lees je hier.

Bekijk alle Wasdrogers

Wasdrogers vergelijken

De wasdroger, ook wel droogtrommel genoemd, is een apparaat dat er voor zorgt dat je natte of vochtige kleding snel droog wordt. De vochtige was wordt in de trommel van de wasdroger geplaatst en draait rond terwijl er warme lucht doorheen geblazen wordt. Wil je wasdrogers vergelijken en voor jezelf kunnen bepalen welke wasdroger het beste bij jou en je huishouden past, dan dien je als eerste een keuze maken tussen een luchtafvoerdroger, condensdroger, warmtepompdroger, een gasgestookte wasdroger of een losse centrifuge. De gasgestookte droger en de warmtepompdroger verbruiken de minste energie per cyclus, maar zijn een stuk duurder in de aanschafprijs dan de condensdroger en de luchtafvoerdroger. De centrifuge (in Vlaanderen droogzwierder genoemd) is kleiner van omvang maar heeft bijna altijd minder inhoud en minder functies dan de andere drogermodellen. Er zijn een aantal belangrijke factoren waarop je dient te letten bij de aankoop van een wasdroger.

• Het soort wasdroger
• De trommelinhoud / het vulgewicht
• Het energieverbruik
• Het aantal en soort droogprogramma's

Warmtepompdroger

De warmtepompdroger is een energiezuinige condensdroger met energielabel A (of zelfs nog zuiniger). De lucht wordt verwarmd door middel van een ingebouwde warmtepomp. De aanschafprijs van een warmtepompdroger (en van een gasgestookte droger) ligt een stuk hoger dan die van een luchtafvoer- of condensdroger. Of je het verschil in aanschafprijs terugverdient door het lagere energieverbruik, dat ligt er helemaal aan hoe frequent je de warmtepompdroger gebruikt. Hoe vaker dit is, hoe rendabeler het is om voor een warmtepompdroger te kiezen. De gemiddelde droogtijd van het wasgoed in een warmtepomp- t.o.v. een condensdroger verschilt niet of nauwelijks. Wanneer je een warmtepompdroger hebt aangeschaft is het heel belangrijk dat je de condensor schoon houdt. Deze condensor is echter niet uitneembaar en daardoor erg lastig te reinigen. Het energieverbruik loopt met een vervuilde condensor echter snel op. Warmtepompdrogers met een zelfreinigende condensor bieden hierbij uitkomst.

Condensdroger

Bij condensdrogers wordt de vochtige lucht opgevangen in een bakje in de machine. Dit bakje moet regelmatig geleegd worden. Bij veel condensdrogers bestaat echter ook de mogelijkheid het condenswater via een afvoerslangetje af te voeren, bijvoorbeeld door deze te plaatsen in de afvoerpijp van de wasmachine.

Condensdroger
Luchtafvoerdroger

Luchtafvoerdroger

De luchtafvoerdroger is in aanschafprijs meestal de voordeligste keuze. Voor luchtafvoerdrogers is een opening naar buiten nodig om de vochtige lucht af te voeren. In de praktijk gebeurt dit meestal door middel van een luchtafvoerslang door het open raam te hangen. Uiteraard is dit niet de juiste manier. Er zijn speciale muur- of dakdoorvoer roosters leverbaar zodat het op een verantwoordelijke manier geïnstalleerd kan worden.

Gasgestookte wasdroger

Als vierde kun je kiezen voor een gasgestookte wasdroger. Dit is een luchtafvoerdroger die de lucht verwarmt met gas in plaats van elektriciteit. Voor deze droger is een gasaansluiting nodig. Deze wasdroger heeft geen energielabel omdat de energielabels alleen voor elektrische apparaten gelden. Vergelijken we echter het energieverbruik van deze gasgestookte wasdroger dan kunt u dit vergelijken met energieklasse A. Deze gasdrogers worden amper meer aangeboden op de consumentenmarkt omdat maar weinig huishoudens over zo'n speciale gasaansluiting beschikken.

Trommelinhoud van de wasdroger

Het is handig om op de trommelinhoud van de wasdroger te letten. De meeste wasdrogers hebben een trommelinhoud van zes of zeven kilo. Hoe groter de trommelinhoud, des te sneller de was kan drogen. Er komt dan namelijk meer lucht tussen de kleding. Ook kreukt de kleding dan niet zo erg. Een grote vulopening is handig bij het uithalen van grotere stukken wasgoed (dekbedden, kussens, gordijnen, slaapzakken, etc.). Het is ook belangrijk om de trommelinhoud, of het vulgewicht, van de wasdroger aan te passen op de trommelinhoud van de wasmachine. Wanneer je beschikt over een wasmachine met een trommelinhoud van 6kg, is het verstandig om een wasdroger te kopen met minimaal gelijke, of grotere, trommelinhoud.

Wasdroger garantie

De wettelijke garantie op een product bedraagt zes maanden, ook op een wasdroger. Daarnaast kennen we de fabrieksgarantie welke bij de meeste fabrikanten standaard twee jaar is. Wij adviseren je om van te voren goed te informeren bij de winkel van aankoop of bij de fabrikant zelf hoe lang de fabrieksgarantie is. Ook kun je bij sommige fabrikanten de garantie, tegen meerprijs, uitbreiden. Meer informatie hierover lees je op onze pagina over wasdrogergarantie.

Wasdroger plaatsen op wasmachine

Bij de meeste wasdrogers is plaatsing op een wasmachine mogelijk. Dit gaat het beste met apparaten van hetzelfde merk. Voor het goed plaatsen van de droger zijn montagesets verkrijgbaar. Het creëren van een was-droogzuil bespaart ruimte en is makkelijk in het gebruik. Je kunt immers het wasgoed zo van de wasmachine in de wasdroger stoppen. Op deze manier kun je ruimte besparen. Ook is er de mogelijkheid om een voetstuk met opberglade te plaatsen onder de droger of wasautomaat, je verhoogt zo de werkhoogte met ongeveer 30 cm, handig bij het inladen en uitladen van het wasgoed.

Wasdroogcombinatie

Ook zijn er wasdroogcombinaties op de markt. Dit is een wasmachine en een wasdroger ineen. Het grote voordeel van een wasdroogcombinatie is natuurlijk de ruimtebesparing. Houd er rekening mee dat een combi ook nadelen heeft. Het belangrijkste nadeel is dat niet de totale inhoud van de trommel (bij volle belading) na het wassen gedroogd kan worden. De maximale beladingscapaciteit voor het drogen is kleiner dan die voor het wassen. Meestal de helft. De mogelijkheid van non-stop wassen drogen behoord bij sommige machines tot de mogelijkheid, dit is dan wel een lading van ongeveer 3 kilo, geen volle trommel dus. Tevens kan het op een "wasdag" makkelijk zijn de ene was in de droger te stoppen en de volgende was alvast in de wasmachine. Een wasdroogcombinatie vraagt dus meer tijd om uw totale wasgoed te wassen en drogen. Ook een nadeel is dat als er één onderdeel stuk is, het gehele apparaat vaak tijdelijk niet meer te gebruiken is.

Elektronisch of op tijd drogen?

De besturing van de droger kan plaatsvinden door tijdinstelling of door elektronische vochtigheidsmeting. Bij tijdbesturing is een programma gekoppeld aan een vast aantal minuten. Een programma duurt dus altijd even lang. Bij (elektronische) vochtigheidsmeting daarentegen, 'bekijkt' en 'meet' de droger zelf of het wasgoed al de gewenste droogtegraad (bijv. kastdroog of strijkdroog) heeft bereikt. Dit voorkomt te lang drogen van de was en is dus beter voor het behoud van de kwaliteit van de wasgoed. Besturing door middel van vochtigheidsmeting is ook energiezuiniger. De droger draait immers niet langer dan nodig is. Ook 'bijdrogen' is niet meer nodig wanneer je een te korte tijd hebt ingesteld en de was nog vochtig blijkt. Tijdgestuurde condensdrogers zijn er nog maar weinig en ook tijdgestuurde luchtafvoerdrogers komen steeds minder voor. Dit vanwege het gemak van de (elektronische) vochtigheidsmeting.

Uitgestelde start en resttijdindicatie

Vele wasdrogers beschikken tegenwoordig over de functie uitgestelde start. Met deze knop kun je van tevoren een gewenste starttijd van het droogprogramma bepalen. Hoe korter de tijd is tussen het programma-einde en de tijd dat je de was uit de wasdroger haalt, des te minder kreuk en nare geurtjes er in het wasgoed komen. Indien er een display op de wasdroger zit, dan is op dit display de resttijdindicatie af te lezen. Je hebt dan een indicatie hoe lang het nog duurt voordat de was gedroogd is en uit de wasdroger gehaald kan worden.

Wasdroger met anti-kreukfase

Bijna elke wasdroger beschikt tegenwoordig over een anti-kreukfase. Na het afronden van het ingestelde programma, draait de trommel met korte tussenpozen. Hierdoor wordt voorkomen dat het wasgoed gaat kreuken. De ant-kreukfase vergemakkelijkt het strijken en zorgt er voor dat sommige kleding direct weer in de kast kan worden gelegd.

Energieverbruik van de wasdroger

Welke wasdroger je ook kiest, deze verbruikt energie en kost daarom geld. Je was drogen aan de waslijn is uiteraard de manier van drogen die helemaal geen kosten met zich meebrengt. Wil je een wasdroger aanschaffen dan is het belangrijk om te letten op de energieklasse van de droger. Sinds eind 2012 kennen we zes energieklasses: C, B, A, A+, A++ en A+++. De reden dat er nieuwe energieklasses werden ingesteld is vanwege de introductie van de warmtepompdroger. Deze was qua energieverbruik een stuk zuiniger dan de zuinigste klasse A. Hierdoor kwamen er dus energieklasses bij als A-10% tot zelfs A-60%. Dit werd er voor de consument niet duidelijker op. Met de introductie van deze zes nieuwe energieklasses kan het dus gebeuren dat een wasdroger met hetzelfde energieverbruik voor eind 2012 een energieklasse B had en nu met de nieuwe normering in klasse C valt.

De energieklasse wordt berekend door het energieverbruik in Kilowatt-uur (Kwh) af te zetten tegen de trommelinhoud. Hierdoor vindt een eerlijke vergelijking plaats ongeacht de trommelinhoud van de machine. Op de lange termijn kan een energiezuinige droger je veel euro's besparen op de energierekening. Let op: Zuinige wasdrogers zijn duurder, maar hebben lagere gebruikskosten! Hoe meer je de wasdroger gebruikt, hoe interessanter het is om voor een warmtepompdroger te kiezen. Een huishouden dat twee keer per week een was droogt in de wasdroger is daar jaarlijks gemiddeld 235 kWh elektriciteit aan kwijt. Dit komt neer op ongeveer 50 euro (prijspeil 2013/2014).

De warmtepompdroger en de gasgestookte wasdroger zijn de twee wasdrogers die het minste energie verbruiken. Deze zijn wel wat duurder in aanschaf, maar de hogere aanschafprijs kan terug worden verdiend via een lagere energierekening, dit duurt gemiddeld ongeveer zeven jaren. Hoe vaker je uiteraard de wasdroger gebruikt, hoe eerder je dit terugverdiend. Bij een 'klein' huishouden is dit terugverdienen daarom erg lastig.In het verlengde hiervan is het goed te kijken naar het verwachte energieverbruik per jaar. Er is een Europese richtlijn opgesteld om de verschillen inzichtelijk te maken. Natuurlijk gaat het hier om gemiddelde cijfers en kan jouw werkelijke situatie licht afwijken. Wil je wasdrogers vergelijken met elkaar dan geeft het verwachte energieverbruik per jaar hiertoe in ieder geval de mogelijkheid. Let er hierbij wel op dat het verwachte energieverbruik per jaar wordt gemeten bij de vulling van een volle trommel. Hierdoor heeft een wasdroger met een grote trommelinhoud meestal ook een hoger energieverbruik per jaar.

Wasdroger schoonmaken

Het schoonmaken en reinigen van een wasdroger is niet het leukste klusje maar moet wel gebeuren. Maak je je droger niet schoon dan raken filters en condensor verstopt met als gevolg een langere droogtijd en een hoger energieverbruik. In het ergste geval, wanneer filter en condensor (warmtewisselaar) echt helemaal verstopt raken zou zelfs brand kunnen ontstaan. Volg je de onderstaande vier schoonmaaktips dan gaat je wasdroger langer mee en houd je de droogtijd en energierekening acceptabel.

Pluizenfilter reinigen
Iedereen die een wasdroger bezit of in bezit heeft gehad herkent de pluizen die worden opgevangen in de deur(opening). Het filter wat hier zit vangt de pluisjes op die vrijkomen uit je wasgoed. Deze pluizen haal je weg als de wasdroger klaar is met zijn programma en voordat je de was uit de trommel haalt. Het schoonmaken van deze filters voorkomt een langere droogduur en hoger energieverbruik. Als dit pluizenfilter erg vies is kan je deze reinigen met water maar zorg ervoor dat deze wel weer helemaal droog is als je hem terugplaatst. Doe je dit niet dan schiet de droger in storing.

Condenswaterbak legen
Als de condensdroger of de warmtepompdroger niet op de waterafvoer is aangesloten dan moet deze condenswaterbak na elke droogbeurt worden geleegd. Deze condenswaterbak zit meestal linksbovenin maar soms ook onderaan de droger.

Condensor schoonmaken
Sommige warmtepompdrogers van het merk Bosch en Siemens beschikken over een zelfreinigende condensor maar verreweg de meeste condensors zul je handmatig moeten schoonmaken. Je haalt de condensor uit de droger en spoelt deze af onder de kraan (bij een condensdroger) of zuigt de pluizen uit de condesnor (bij een warmtepompdroger). Dit gaat niet makkelijk en er blijven altijd pluisjes achter waardoor de aanschaf van een droger met zelfreinigende condensor aan te raden is. Het energieverbruik en de droogtijd worden namelijk snel verhoogd en de energieklasse die de droger bij aanschaf had zullen nooit meer worden gehaald. Koop je een warmtepompdroger met energieklasse A+++ dan zal door de vervuiling van de condensor deze snel minder zuinig worden.

Buitenkant en de deur van de wasdroger
Het oog wil ook wat. Neem daarom de deur van de wasdroger geregeld af met een sopje. Pak een vochtige microvezeldoek en neem ook de buitenkant, het bovenblad en de zijkanten grondig af. Vergeet tenslotte de achterkant van de wasdroger niet om mee te nemen bij wanneer je met de stofzuiger aan de slag gaat. Hier hoopt zich vaak veel stof op.

Handige droogprogramma's

Indien je veel wasgoed hebt en/of niet van strijken houdt, is de aanschaf van een condensdroger met een stoomfunctie een goede optie. Dit stoomprogramma zorgt ervoor dat, meestal twee kilogram, van het wasgoed nagenoeg strijkvrij uit de wasdroger komt. Het stoomprogramma bereikt een veel hogere temperatuur bij minder verbruik van energie en zorgt ervoor dat je het wasgoed kreuk- en strijkvrij uit de trommel kunt halen. De stoomdroger is vaak wel ietsje duurder in de aanschaf. Voor wollen kledingstukken is er een wolprogramma, soms met speciale wolkorf, noodzakelijk om vervilting te voorkomen. Deze wolkorf is vaak ook geschikt voor het drogen van sportschoenen. Een opfrisprogramma of luchtprogramma is er voor kleding wat te lang in het kast heeft gelegen en muffig ruikt of voor kleding die bijvoorbeeld stinkt naar rook.

enkele programma's op een wasdroger
enkele programma's op een wasdroger

Beste wasdrogers
Populairste wasdrogers