Informatie over telefoons

Groot huis? Veel kamers? Er zijn telefoons die uitbreidbaar zijn tot wel 4 handsets. Vaak afwezig? Dan zijn er telefoons met een antwoordapparaat verkrijgbaar. Zo hoor je altijd wie er gebeld heeft. Hier lees je alles waar je op moet letten bij de aankoop van een draadloze huistelefoon.

productgroep

Bekijk alle Telefoons

Dect of analoog

Een belangrijk punt waar je op dient te letten is de techniek die gebruikt wordt. Je hebt de keuze tussen een DECT- of een analoog toestel. DECT staat voor "digital enhanced cordless telecommunication". Bij analoge toestellen wordt gebruik gemaakt van een oudere techniek die werkt met lage frequenties. DECT-toestellen daarentegen maken gebruik van hogere frequenties. Als gevolg hiervan is een DECT-toestel beter beveiligd tegen afluisteren dan een analoog toestel. Daarnaast zal een DECT-toestel minder storingsgevoelig zijn dan een analoog toestel.

Digitaal en VoIP

De term Voice over IP (letterlijk “bellen met de computer via internet”) wordt vaak verkeerd geintepreteerd. Het bellen via internet is onder te verdelen in 2 aparte delen:

  1. Programma’s als Skype en Windows messenger bieden de mogelijkheid om via internet te bellen met andere mensen. Deze manier van bellen gaat inderdaad via VoIP en vereist dat de gebruiker aan de andere kant ook een pc heeft met dezelfde software en dat deze verbonden is met het internet. Beide personen hebben een headset (of microfoon en speaker) nodig om met elkaar te kunnen spreken. Via Skype bellen is gratis als er gebeld wordt naar een andere computer. Als extra dienst biedt Skype tegen betaling ook bellen naar vaste nummers.
  2. Ook is het mogelijk je reguliere telefoon via een extra kastje (Integrated Access Device) aan te sluiten. De IAD zet het signaal van je reguliere (DECT of analoge) telefoon om naar IP-telefonie. Met een dergelijk kastje zijn alle toestellen geschikt voor bellen via internet. De “digitale telefonie” van tegenwoordig werkt op deze manier, je krijgt (meestal gratis) een dergelijk kastje bij het abonnement.
Ook de telefoontoestellen die nodig zijn om te bellen via internet zijn te verdelen in deze 2 aparte groepen:
  1. Een VoIP-telefoon is eigenlijk niets meer dan een headset: een microfoon en speaker in de vorm van een telefoon verbonden met de computer (meestal via een USB aansluiting).
  2. Voor digitale telefonie via internet is er geen speciaal toestel nodig. De IAD (kastje / modem) kan elk analoog signaal omzetten naar IP-telefonie. De officiele term voor deze manier van bellen via internet is VoDSL (Voice over (A)DSL).
Een combinatie van deze 2 komt steeds vaker voor. Een DECT telefoons met VoIP aansluiting, deze hebben een (ISDN) analoge aansluiting en USB aansluiting zodat er automatisch gewisseld kan worden tussen DECT en VoIP. Er is geen speciaal kastje nodig en het is bijvoorbeeld mogelijk dat andere beltonen worden ingesteld zodat duidelijk is waar de oproep vandaan komt.

Batterijduur

Bij de aankoop van een telefoon is het ook verstandig te letten op de stand-by tijd en de gesprekstijd. De stand-by tijd is de tijd voordat de batterij leeg is, wanneer de telefoon aanstaat, maar er niet mee gebeld wordt. De gesprekstijd is de tijd waarmee met een volle batterij gebeld kan worden. Er bestaan hierin tussen de verschillende toestellen grote verschillen. Een kleurenscherm heeft bijvoorbeeld grote invloed op de stand-by tijd. Het is daarom zeker raadzaam hier aandacht aan te besteden.

Overige functies

De mogelijkheden van de verschillende telefoons variëren sterk. Veel toestellen zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden en zijn dan ook relatief goedkoop. De duurdere modellen beschikken echter over enkele geavanceerde functies. Zo zijn enkele toestellen bijvoorbeeld uitgerust met een ingebouwd antwoordapparaat of een handsfree functie. Verder bestaat soms de mogelijkheid meerdere handsets aan te sluiten op het basisstation. Deze handsets kunt u dan apart bijkopen.

Telefoonmaatschappij

Voordat je een (geavanceerd) toestel aanschaft is het van belang om te weten of jouw telefoonmaatschappij ook alle functies ondersteunt. Dit geldt met name voor de functies "tweede lijn" en "nummerweergave". Ook al zitten deze functies op je telefoon, dien je dit vaak nog aan te melden bij jouw telefoonmaatschappij. Veel telefoonmaatschappijen vragen hier extra geld voor.

DTMF of FSK

Er zijn in Nederland twee verschillende soorten nummerweergavesystemen, genaamd DTMF en FSK. KPN Nederland werkt met DTMF (dual-tone-multi-frequency), maar er zijn ook bijvoorbeeld kabelproviders die met FSK (frequency shift keying) werken. De telefoon die je koopt is vaak geschikt voor één van deze twee systemen. Een toestel dat geschikt is voor FSK heeft dus geen nummerweergave als je een abonnement van KPN hebt! En een DTMF-toestel biedt geen nummerweergave als je een abonnement hebt van een kabelprovider die alleen FSK ondersteunt. Er zijn wel toestellen die beide systemen kunnen verdragen, maar dit zijn er niet veel.

Toestellen met FSK zijn goedkoper, hoewel deze technologie nieuwer is en er in heel Europa mee gebeld wordt.

KPN Nederland heeft ooit besloten om het DTMF-systeem te gebruiken. Iedereen die via het KPN-netwerk belt (dus ook Tele2- en Scarlet-abonnees) doet dit met DTMF.

Momenteel kiezen veel kabelproviders voor FSK, omdat dit systeem ook andere functionaliteiten, zoals naamweergave, voicemailweergave en phonemail. Wat je het beste kunt doen is contact op nemen met jouw telecommaatschappij. Je vraagt daar of jouw nummerweergave via DTMF gaat, of via FSK. Wanneer je hiervan op de hoogte bent kun je bij de eventuele aankoop van een telefoon, de winkelier vragen welk systeem het betreffende toestel ondersteunt.

Uiteindelijk zal de keuze voor een telefoon ook afhangen van jouw beschikbare budget. Over het algemeen geldt hoe geavanceerder de telefoon, hoe hoger de prijs. Met behulp van "productvergelijk" kun je heel makkelijk een telefoon uitzoeken die aansluit bij jouw wensen.

Beste telefoons
Populairste telefoons