Tablet kopen | Tips en informatie

Wil je een tablet kopen en wil je precies weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk tablets op Kieskeurig.nl!

Direct tablets vergelijken Bekijk en vergelijk

Tablet kopen

Wat is een tablet?

Een tablet is handzame computer die je makkelijk overal mee naartoe kan nemen. De meeste mensen gebruiken een tablet om mee te internetten, hun e-mail te versturen, films te kijken, boeken te lezen en om spelletjes op te spelen. De laatste jaren is het aantal functies op tablets flink uitgebreid en ook de toevoeging van verschillende accessoires zorgt ervoor dat je hem voor steeds meer doeleinden kunt inzetten.

Door de koppeling met bijvoorbeeld een (draadloos) toetsenbord is hij ook als laptop te gebruiken. Voor bijvoorbeeld werk en/of studie. Tablets kun je het beste onderverdelen in drie categorieën, op basis van het besturingssysteem waarop de tablet draait. Deze besturingssystemen zijn Apple iOS, Android en Windows. We gaan verderop op deze pagina dieper in op de verschillen tussen deze systemen.

Direct tablets vergelijken

Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van een tablet

Welk besturingssysteem je ook kiest voor een tablet, ze beschikken allemaal over vergelijkbare eigenschappen. Denk daarbij aan het formaat van het scherm en de bijbehorende resolutie, de opslagcapaciteit voor foto’s, films, apps en games, de kwaliteit van de camera, de ingebouwde processor en het werkgeheugen en nog veel meer. Hieronder vind je een handig overzicht dat je kan helpen bij je keuze voor de beste tablet voor jouw situatie.


Schermformaat en resolutie

Het schermformaat bij tablets wordt weergegeven in inches, waarbij 1 inch gelijkstaat aan 2,54 centimeter. Het kleinste formaat dat verkrijgbaar is, bedraagt 7 inch. Als je veel onderweg bent kan dat makkelijk voor je zijn, maar om je films goed te kunnen bekijken is een wat groter scherm aan te raden. Het advies is dan een beeldscherm te kiezen van minimaal 10 inch.
Wil je je tablet ook gebruiken, in combinatie met een (los) toetsenbord, voor werk en / of studie dan is een groter schermformaat ook zeker geen overbodige luxe.

Kijk overigens niet alleen naar het schermformaat, maar let ook op de bijbehorende schermresolutie. Kleine tablets hebben voldoende aan een resolutie van 1024 x 768 pixels of 1280 x 800 pixels. Voor grotere tablets is minimaal Full-HD resolutie aan te raden (1920 x 1080 pixels). Dit zorgt ervoor dat de letters op websites scherp blijven en je foto’s en films van je scherm spatten.

Camera

Elke tablet beschikt wel over een camera. Handig om foto’s en video’s mee te maken, maar ook om te gebruiken om met je vrienden of familie te videobellen. Denk je hier veel gebruik van te gaan maken en vind je de beeldkwaliteit belangrijk? Kies dan voor een tablet die beschikt over een goede camera. De kwaliteit van het beeld hangt onder andere af van het type camerasensor en de hoeveelheid megapixels.

Batterijduur

Het handige van een tablet is dat je hem gemakkelijk in je hand kunt houden, zonder tussenkomst van adapters of oplaadsnoertjes. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat ook de duur van de batterij lang genoeg meegaat. Zeker als je graag films of series op je tablet kijkt. Kijk dus goed naar hoe lang de batterij van je tablet na volledig opladen mee kan gaan. Op de meeste tablets kun je tegenwoordig minimaal 10 uur video bekijken of op internet surfen zonder tussentijds op te hoeven laden.

Snelheid en geheugen

Wil je dat je op je tablet snel van de ene naar de andere applicatie kunt schakelen? Let dan op de processor van de tablet en het beschikbare werkgeheugen. Hoe beter die onderdelen zijn, hoe groter de rekenkracht van je tablet is. Zeker als je veel games wilt gaan spelen op je tablet is het belangrijk dat je tablet al die grafische rekenkracht aankan.

Opslagruimte

Op een tablet sla je vaak allerlei foto’s, films en apps op. Het is handig als je dan voldoende opslagruimte hebt. Standaard beschikken tablets over een capaciteit van 8 of 16 GB aan interne opslagruimte, maar dat is voor veel gebruikers niet genoeg. Dat komt grotendeels door het feit dat het besturingssysteem en al je apps van die ruimte gebruik maken.

Kies daarom voor een tablet die minimaal 32 GB heeft. Ben je echt een grootverbruiker op het gebied van opslagruimte, dan is een professionele tablet met een capaciteit tot 256 GB wellicht beter geschikt. Of kies voor een tablet waar je de opslagruimte met een geheugenkaartje zelf kunt uitbreiden.

Aansluitingen

Vind je het belangrijk dat je je tablet ook kunt verbinden met andere apparaten? Kijk dan goed welke aansluitingen en verbindingsmogelijkheden er op de tablet van je voorkeur zitten. Met behulp van Bluetooth kun je bijvoorbeeld draadloze accessoires gebruiken, zoals bijvoorbeeld een toetsenbord. HDMI stelt je in staat om een extern scherm op je tablet aan te sluiten of om je tablet te verbinden met je televisie. Met Wi-Fi ben je draadloos verbonden met het internet, maar die optie is op de meeste tablets wel standaard aanwezig tegenwoordig. Wil je ook onderweg verbonden kunnen zijn met het internet, ook als er geen Wi-Fi beschikbaar is? Kies dan voor een tablet met 3G of 4G, zodat je mobiel kunt internetten. Houd wel rekening met bijkomende kosten, zoals een abonnement bij een mobiele internetprovider.


Besturingssystemen

Besturingssystemen bij de verschillende soorten tablets

Het onderwerp is al eerder aangestipt, maar we geven je graag nog aanvullende informatie rondom de verschillende besturingssystemen die beschikbaar zijn bij tablets. Je hebt bij tablets de keuze uit Apple iOS, Android en Windows.


  • iOS

    Kies je voor een tablet van het merk Apple, dan maak je gebruik van het besturingssysteem iOS. Je tablet wordt dan een iPad genoemd. Heb je bijvoorbeeld ook al een iPhone of een Apple MacBook? Dan kan het slim zijn om een iPad aan te schaffen, zodat je apparaten gemakkelijker met elkaar kunnen communiceren en aangeschafte apps kan delen. Met iOS heb je de beschikking over een standaard verzameling apps waarmee je je dagelijkse taken kunt uitvoeren. Wil je nieuwe apps downloaden of aanschaffen, dan doe je dat via de App Store van Apple.

    Bekijk en vergelijk
  • Android

    Het mobiele besturingssysteem van Google heet Android en is een besturingssysteem dat vooral ontwikkeld is voor gebruik met smartphones en tablets. Inmiddels wordt de software ook voor andere toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld in televisies, smartwatches, camera’s, spelcomputers en zelfs auto’s. Android is een open source-platform, wat inhoudt dat de onderliggende code in principe door iedereen aangepast en gebruikt mag worden. Waar iOS alleen geschikt is om te werken met Apple-devices, kun je met Android bij veel meer merken terecht zoals bijvoorbeeld Samsung, Sony, LG, HTC en Huawei.

    Bekijk en vergelijk
  • Windows

    Het derde besturingssysteem voor tablets is Windows. Windows ken je als het goed is al vele jaren, want het is het meest bekende systeem van computers en laptops sinds de jaren negentig. De laatste jaren is Microsoft zich meer gaan richten op de tablet- en smartphonemarkt. Een groot voordeel van een Windows-tablet is dat je er alle bekende Microsoft-applicaties probleemloos op kunt gebruiken. Zo ervaar je dus ook het gemak van programma’s als Word en Excel op je tablet en zijn bestanden heel gemakkelijk uitwisselbaar tussen de verschillende systemen die je gebruikt.

    Bekijk en vergelijk

Keuzehulp

Kies de juiste tablet


Als je een tablet wilt gaan kopen, stel je dan vooraf de vraag waar je de tablet voor gaat gebruiken. Heb je hem alleen maar nodig om wat te surfen op het internet, dan kan het zijn dat je huidige smartphone al voldoet aan je eisen en wensen.

Wil je meer taken uit gaan voeren of vind je het belangrijk dat je probleemloos allerlei films en series kan bekijken? Dan is een tablet met een groter beeldscherm meer geschikt voor je.

Als je het belangrijk vindt dat je overal verbonden bent met het internet, kies dan voor een tablet die beschikt over 3G of 4G. Zo ben je niet afhankelijk van het feit of er wel of geen wifi aanwezig is. Je ziet het: alles hangt dus af van je persoonlijke voorkeuren en natuurlijk ook van het budget dat je beschikbaar hebt.


De prijs van tablets


Er zijn heel veel verschillende soorten tablets, met allemaal hun eigen functies en eigenschappen. De prijs wordt dan ook mede bepaald door de mogelijkheden die de tablet je biedt. Maar het oog wil ook wat, dus bij sommige tablets betaal je ook puur voor het design en de materialen.

Als je dat belangrijk vindt, is de kans groot dat je duurder uit gaat zijn dan wanneer je genoegen neemt met een standaard model. Denk vooraf dus goed na over je eigen wensen en voorkeuren, zodat je de perfecte tablet voor jezelf kunt uitzoeken tegen een zo gunstig mogelijke prijs.

Heb je inmiddels voldoende informatie verzameld om een goed gefundeerde keuze te maken voor een tablet? Met onze handige vergelijker kun je dan precies die tablet uitzoeken die je nodig hebt!


Direct tablets vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen rondom tablets


Zijn er nog nieuwe ontwikkelingen te noemen op het gebied van tablets? De laatste tijd is goed te merken dat er steeds meer zogeheten phablets op de markt komen. Dat zijn smartphones met een groot scherm die direct concurreren met kleine tablets van rond de 7 inch. Grotere tablets met een formaat van rond de 10 inch worden steeds meer premium producten, zodat hoge resoluties en krachtige processoren steeds belangrijker worden. De verwachting is bovendien dat langzaam maar zeker de tabletmarkt zal gaan stagneren en dat de overgang naar 2-in-1 laptops /convertibles (laptops die je kunt omvormen naar tablets) zichtbaar wordt.


Beste tablets
Populairste tablets