Smartphone kopen of kiezen: Waar moet je op letten?

Wil je weten waar je op moet letten als je een nieuwe smartphone wil kopen? Lees hier alles over smartphones en kom er achter welke voor jou geschikt is!

Direct smartphones vergelijken? Bekijk en vergelijk
Kiezen voor een smartphone

Wat is een smartphone?

Een smartphone is een mobiele telefoon die vele computerfuncties heeft, zoals een internet browser, email of game apps. Ook kun je er gemakkelijk afspraken in opslaan en bijvoorbeeld je bankzaken mee afhandelen. Een smartphone is dus eigenlijk een soort minicomputer. Elke smartphone functioneert het beste met een internetverbinding via wifi of 3G/4G. Er zijn ondertussen vele soorten smartphones op de markt waardoor het soms lastig kan zijn een keuze te maken. We geven je hier tips en advies zodat je goed voorbereid een smartphone kan kiezen!

Direct smartphones vergelijken

Een nieuwe smartphone kopen? In deze Koopgids laten we je zien waar je op moet letten bij de aankoop van een smartphone! Het begint al met de keuze voor het besturingssyteem: Android, iOS of toch Windows? Dit en nog veel meer bekijk je in deze Koopgids over smartphones.
Eigenschappen

Belangrijkste eigenschappen smartphone

OS

Net als computers draaien smartphones op een besturingssysteem. Dit besturingssysteem, of OS, bepaalt de interface waarmee je jouw telefoon bestuurt. Hoewel de grootste verschillen op cosmetisch vlak liggen en niet per sé invloed hebben op wat de telefoon kan, is het wel goed om te weten waar je voor kiest. De meeste smartphones draaien op 1 van de volgende Operating Systems: Android van Google, iOS van Apple of Microsoft Windows. Onder het kopje ‘verschillende soorten smartphones’ gaan we verder in op dit onderwerp.

Schermgrootte

Net als bij televisies en computerschermen wordt de grootte van een smartphonescherm uitgedrukt in inches. Een grotere smartphone is handig als je veel leest of zelf veel typt, maar ook als je veel filmpjes kijkt kan een groter scherm fijn zijn. Een wat kleiner scherm, en daardoor dus vaak ook een kleinere telefoon, is echter makkelijker mee te nemen in bijvoorbeeld je broekzak. Niet alleen de grootte van het scherm zegt iets over de beeldkwaliteit: de resolutie speelt ook een grote rol.

Opslag

De opslagruimte van een smartphone wordt aangeduid in gigabytes en wordt gebruikt voor het opslaan van alle data op je telefoon, waaronder apps, foto’s en ook het besturingssysteem. Tegenwoordig wordt minimaal 16GB aan opslag aangeraden. Speel je veel games of maak je veel foto’s? Dan is 32GB of meer beter. Veel telefoons hebben de mogelijkheid om de opslagruimte uit te breiden met bijvoorbeeld een SD kaart. Dit kan erg handig zijn als je veel muziek of foto’s wil opslaan. Telefoons van Apple zijn niet uit te breiden met extra opslagruimte.

Camera

Vrijwel elke smartphone is voorzien van een camera om foto’s en video’s mee te maken. Wil je veel ‘selfies’ maken of videobellen? Let er dan op dat de telefoon ook een camera aan de voorkant heeft. Het aantal megapixels geeft aan hoeveel pixels er op een oppervlakte kunnen en dus hoe groot je je foto’s kan afdrukken voor deze onscherp wordt. Maar staar je hier niet blind op; ook het diafragma, de sensor of het eventueel aanwezig zijn van beeldstabilisatie is van belang.

Als je van plan bent veel foto’s te maken, let er dan op dat je genoeg opslagruimte op je telefoon hebt. Goede foto’s zijn vaak meerdere mb’s groot. Vergeet ook niet te checken of de software van de camera de functionaliteiten heeft die jij belangrijk vindt, zoals het instellen van filters of panoramafoto’s. Ben je echt een enthousiaste fotograaf? Android 5.0 en verder kunnen op sommige toestellen zelfs in RAW formaat foto’s opslaan.

Soorten

Verschillende soorten smartphones

Hoewel de meeste smartphones wel ongeveer dezelfde functionaliteiten hebben, is vooral het besturingssysteem waar de telefoons bepalend voor hoe prettig je hem zal vinden werken. We zullen hier de drie meest gebruikte systemen kort uitlichten.

IOS

iOS van Apple draait alleen op de iPhones van Apple, dus dit besturingssysteem is alleen met de telefoons van Apple verkrijgbaar. Het is over het algemeen wat overzichtelijker in gebruik dan andere besturingssystemen en het is echter niet zo makkelijk aan te passen aan je eigen wensen, en software er voor ontwikkelen gaat minder makkelijk. Ook worden alle applicaties van tevoren gescreend door Apple, wat betekent dat de kwaliteit van de software vaak hoger ligt.

Bekijk en vergelijk

Android

Android van Google is het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones en staat op telefoons van vele fabrikanten. Elke fabrikant kan het op zijn eigen manier aanpassen, waardoor de software er per telefoon anders uit kan zien. Het grote voordeel van Android is dat je veel mogelijkheden hebt om zelf instellingen aan te passen. Daarnaast is het een open source systeem, waardoor iedereen vrij is om software er voor te ontwikkelen waardoor je veel keuze hebt. Nadeel is dat deze software niet wordt gecontroleerd en dus van wisselende kwaliteit kan zijn.

Bekijk en vergelijk

Windows 10 mobile

Windows 10 is het besturingssysteem van Microsoft dat ook op computers en tablets gebruikt wordt. Windows 10 mobile is een variant hierop bedoeld voor smartphones. Doordat deze besturingssystemen zo op elkaar lijken kunnen apps voor alle varianten worden gemaakt, wat samenspel met je computer vergemakkelijkt. Je kan ook je mobiele apparaten op afstand beheren. Aangezien dit het minst gebruikte besturingssysteem is zijn er minder apps beschikbaar, wat wel deels gecompenseerd wordt door de gedeelde app store met de computer-variant.

Bekijk en vergelijk

Naast smartphones zijn er ook nog standaard mobiele telefoons te koop. Deze kunnen natuurlijk wel bellen en sms’en, maar hebben geen functionaliteiten voor apps zoals whatsapp. Als je dus meer wilt dan alleen bellen en sms’en is een smartphone aan te raden.

Keuzehulp

Welke smartphone moet je kiezen?

Maar hoe kies je een smartphone die bij jou past? Welke smartphone voor jou geschikt is, is natuurlijk mede afhankelijk van wat je er mee wil doen. Met vrijwel elke smartphone kun je prima bellen, Sms’en, email lezen en sturen en internetpagina’s bekijken. Ook apps als Facebook kunnen op de meeste smartphones probleemloos gedraaid worden. Let vooral op bij de volgende eisen:

Zware apps en games

Zwaardere apps en games vragen meer van je telefoon dan simpele internet pagina’s. Net als bij computers zal je smartphone zwaardere specificaties moeten hebben om deze moeiteloos te kunnen spelen. Let er dus op dat je telefoon genoeg werkgeheugen (minimaal 2 GB) heeft en een sterke processor. Het is ook van belang dat je een helder scherm hebt dat voor jou groot genoeg is, waarbij je het scherm onder alle omstandigheden goed kan zien.

Dual sim telefoon

Heb je meerdere telefoons, bijvoorbeeld voor zakelijk en privé? Het is niet langer nodig om ook echt met meerdere toestellen rond te lopen. Met een dual sim telefoon kun je twee simkaarten in 1 telefoon stoppen en zo makkelijk switchen beide telefoonnummers. Zo houd je werk en privé gescheiden, maar heb je toch maar één telefoon.

Meer dual sim telefoons

4G

Wil je gebruik maken van de snelste vorm van mobiel internet, 4G, let er dan op dat jouw smartphone dit ook kan. De meeste moderne toestellen kunnen dit zonder problemen, maar enkele oudere modellen kunnen dit soms nog niet of niet op elk netwerk.

Klaar om je keuze te maken?
Bekijk dan ons brede aanbod smartphones!
Bekijk en vergelijk
Technologieën

Nieuwste ontwikkelingen

De smartphonemarkt is constant in beweging en je kan er vanuit gaan dat er binnen een jaar een nieuwe versie van jouw smartphone op de markt is. Hoewel de meeste verbeteringen te maken hebben met betere prestaties of een beter scherm, zijn er ook enkele innovaties die in de toekomst een verschil kunnen gaan maken. Zo bestaan er tegenwoordig aardig wat telefoons die draadloos opgeladen kunnen worden en deze techniek zal in steeds meer telefoons aanwezig zijn.

Beste smartphones
Populairste smartphones