Navigatiesysteem kopen: informatie en tips

Wil je een navigatiesysteem kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct navigatie systemen vergelijken Bekijk en vergelijk

Wat is een navigatiesysteem?

Wat is een navigatiesysteem?

Een navigatiesysteem helpt je om de weg te vinden. In de basis is het een apparaat dat precies weet welke straten en wegen er allemaal zijn en jou daardoor de optimale route laat volgen. Op het scherm zijn de wegen zichtbaar, een stem vertelt je hoe je moet rijden. Navigatiesystemen werden oorspronkelijk ontwikkeld voor de logistieke branche zoals bijvoorbeeld voor vrachtwagenchauffeurs, maar langzaam maar zeker kwam de focus te liggen op alle weggebruikers. Eerst nog alleen voor automobilisten, maar tegenwoordig heb je ook allerlei andere vormen zoals motornavigatie en fietsnavigatie. Zelfs als je te voet van A naar B gaat, is het heel handig om een navigatiesysteem te gebruiken. Maar wat nu de beste navigatie voor jou is, is afhankelijk van je eisen en wensen op navigatiegebied. Op deze pagina vind je in elk geval uitgebreide informatie die van pas komt als je navigatie gaat kopen.

Direct navigatiesystemen vergelijken

Features van een navigatiesysteem

Features van een navigatiesysteem

Elke navigatiesysteem beschikt over eigenschappen die bepalen wat je met het apparaat allemaal kunt doen. Hierbij is het in eerste instantie nog niet zo van belang waar je je navigatie voor gaat gebruiken (auto, fiets, motor, te voet). Het onderscheid tussen die verschillende soorten komt later aan bod. Nu kijken we eerst naar wat de mogelijkheden bij navigatiesystemen zijn.


Schermgrootte

Als je navigatiesysteem een wat groter scherm heeft, dan is het makkelijker om daar de gegevens (zoals de wegenkaarten) op te zien. Ook de menustructuur en de knoppen (die je bedient door middel van touch) zijn vanzelfsprekend groter als je voor een groter scherm kiest. Het formaat bij de schermen van navigatiesystemen wordt weergegeven in inches, waarbij 1 inch ongeveer 2,54 centimeter is. De afstand wordt diagonaal gemeten en om alles goed te kunnen zien heb je normaal gesproken een scherm van minimaal 3,5 inch nodig.

TMC en LIVE verkeersinformatie

Het komt nogal eens voor dat het druk is op de weg. Files zijn in Nederland dan ook meer regel dan uitzondering. Als je navigatiesysteem over TMC beschikt dan krijg je informatie over de actuele situatie van het wegennet. Dat gaat niet alleen om files, maar bijvoorbeeld ook over gladheid en mist. Je navigatiesysteem kan dan in zo’n geval de route aanpassen die je zou gaan rijden, zodat je de knelpunten kunt omzeilen. Beschikt je systeem over LIVE verkeersinformatie, dan kun je nog meer functies gebruiken. Je ziet (en hoort) waar de flitspalen staan en ziet bijvoorbeeld ook de lokale brandstofprijzen.

Kaarten en updates

Een navigatiesysteem beschikt over kaarten. Het kan zijn dat je een kaart hebt die alleen voor Nederland of de Benelux geldt. Daarnaast zijn er ook kaarten voor (delen van) Europa, specifieke landen en gebieden of zelfs wereldwijde kaarten. Ook is het belangrijk dat de kaarten in je navigatie altijd up-to-date zijn. Daarom beschikken veel navigatiesystemen over Lifetime updates, wat inhoudt dat je altijd gratis beschikt over de nieuwste kaarten gedurende de levensduur van je navigatie. Bij een normale gratis update is de periode vaak wat korter: meestal 1 of 2 jaar. Je kunt ook een abonnement bij je navigatiesysteem afsluiten, zodat je tegen een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding je systeem continu up-to-date kunt houden.

Overige features

De meeste navigatiesystemen beschikken over een weergave van de maximumsnelheid zodat je precies weet hoe hard je mag rijden op een bepaald traject. Heeft je navigatie stembesturing, dan kun je aan het systeem mondeling opdrachten geven. Het werkt veiliger en sneller. Wil je voordat je je eindbestemming bereikt nog ergens een tussenstop maken, dan kun je dat ingeven als je navigatie over tussenstops ingeven beschikt. Tot slot zijn er ook systemen die nuttige informatie bevatten over de plek waar je bent. Dit wordt POI genoemd, oftwel Point Of Interest, Denk hierbij aan tankstations, hotels, vliegvelden en restaurants in de omgeving.


Soorten navigatiesystemen

Soorten navigatiesystemen

Je kunt navigatiesystemen op allerlei manieren indelen. Zo zijn er losse navigatiesystemen die vaak beschikken over een groot scherm en duidelijk geluid. Via een handig klik- of raamplaksysteem is het mogelijk om zo’n navigatiesysteem in elke auto te gebruiken. Bij een inbouwnavigatie zit het systeem ingebouwd in je auto. Dat kan in de fabriek al gedaan zijn, als optie bij een nieuwe auto. Of je kunt hem zelf achteraf (laten) inbouwen. Het geluid komt dan meestal via de boxen van je autoradio. Dankzij de opkomst van de smartphone heb je tegenwoordig ook heel veel navigatie-apps. Vaak zit zo’n app standaard op je smartphone, waarbij het beeldscherm van je telefoon dienst doet als navigatiescherm.

Maar er is ook nog een andere indeling te maken met betrekking tot de verschillende soorten navigatiesystemen. Daarbij kijk je naar de manier waarop je ze gebruikt. De meest standaard vorm is daarbij de autonavigatie: een navigatiesysteem dat je in de auto bevestigt zodat je gemakkelijk de weg kunt vinden. Daarnaast zijn er ook systemen die speciaal voor op de motor geschikt zijn, de zogeheten motornavigatie. Deze beschikken over speciale kenmerken zoals waterbestendigheid, de mogelijkheid van gebruik van een headset en een touchscreen dat ook met (motor)handschoenen te bedienen is. Ga je regelmatig fietsen en ben je die standaarden met routekaartjes voorop je stuur beu? Gebruik dan een fietsnavigatie: een systeem dat je eenvoudig aan het stuur van je fiets bevestigt.



Voordelen van een navigatiesysteem

Er zit in principe geen verschil tussen ingebouwde navigatiesystemen en losse systemen. Het enige is dat je bij een inbouwsysteem meestal een vrij zicht hebt op de weg omdat er geen apart apparaat aan de binnenkant van je voorruit hangt. Wat wel echt een ander soort navigatie is, is een navigatie-app zoals bijvoorbeeld Google Maps.

Handig natuurlijk dat je hiervoor geen extra apparaatje meer nodig hebt om van A naar B te navigeren, maar toch kleven er wel wat nadelen aan een navigatie-app. Als je niet zo’n groot beeldscherm hebt op je telefoon, dan zal dat het kijken op je scherm tijdens het navigeren behoorlijk belemmeren. Daarnaast heb je kans dat je nogal wat data gebruikt als je je smartphone gebruikt om te navigeren. Beschikt je abonnement niet over een ruime internetbundel, dan kun je aan het eind van de maand voor dure verrassingen komen te staan. Hetzelfde geldt als je gebruikmaakt van een prepaidkaart. Een normaal navigatiesysteem is dan een veel slimmere keuze.


Zo ga je de juiste navigatie kopen

Zo ga je de juiste navigatie kopen

Wil je een navigatiesysteem kopen, dan is het slim als je vooraf bepaalt wat jouw eisen, wensen en voorkeuren zijn op navigatiegebied. Stel voor jezelf een overzicht samen van de dingen waarvan jij vindt dat ze in je navigatiesysteem moeten zitten. Vergeet daarbij ook je budget niet, want het aantal opties dat je nodig hebt bepaalt in belangrijke mate de uiteindelijke prijs.

Kies voor voldoende schermgrootte om alles op je navigatiesysteem goed te kunnen zien. Wil je zeker weten dat je systeem altijd up-to-date is? Maak dan een keuze voor een systeem dat periodiek met nieuwe updates van de wegenkaarten komt. Met TMC en LIVE verkeersinformatie houdt het systeem rekening met wat er op de te rijden route gebeurt en past hij desgewenst de route aan om knelpunten te vermijden.

Bedenk dus goed wat voor jou noodzakelijk is bij een navigatiesysteem en pas je keuze daar op aan. Vind je het nog steeds lastig om een definitieve keuze te maken bij een navigatie kopen? Maak dan gebruik van onze praktische vergelijker.

Hier kun je eenvoudig navigatiesystemen vergelijken


Nieuwe ontwikkelingen
Eenvoudig navigatie systemen vergelijken Bekijk en vergelijk

Nieuwe ontwikkelingen bij navigatie systemen


Op dit moment wordt er door diverse fabrikanten hard gewerkt aan het ontwikkelen en optimaliseren van zelfrijdende auto’s. De kans is groot dat navigatiefabrikanten hier op in zullen spelen en de samenwerking aan willen gaan bij de ontwikkeling van een passend navigatiesysteem voor dit type auto. De data die gebruikt wordt tijdens het navigeren, komt namelijk uitstekend van pas bij zelfrijdende auto’s.


Beste navigatie systemen
Populairste navigatie systemen