Informatie over moederborden

De aanschaf van een moederbord is niet altijd eenvoudig. Er zijn verschillende punten waar je op kunt letten bij je keuze, zoals de form-factor en de processor. Kieskeurig.nl heeft enkele punten voor je op een rij gezet om je hierbij te helpen.

productgroep

Bekijk alle Moederborden

Algemeen

De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van moederborden. Waar een moederbord eerst alleen diende om de processor, het geheugen en verschillende insteekkaarten met elkaar te verbinden, bevat het tegenwoordig tal van andere gebruiksmogelijkheden. Zo beschikken moederborden nu over functionaliteiten op het gebied van beeld, geluid en netwerken. Bij het kopen van een moederbord is het daarom belangrijk vantevoren goed te bepalen welke functies je (later) nodig denkt te hebben. Want op het moederbord geïntegreerde functionaliteiten zijn vaak goedkoper dan functionaliteiten die je later los aanschaft (via bijv. insteekkaarten).

Type processor

De tweede keuze die je moet maken is welk type processor (CPU) je gaat gebruiken. Er zijn op het moment twee fabrikanten van processoren die de markt bepalen, ieder met zijn eigen standaard. Te weten Intel en AMD. Beide hebben hun eigen type moederbord en kunnen niet door elkaar gebruikt worden. Beide kampen doen niet wezenlijk voor elkaar onder in kwaliteit of kracht, maar AMD-processoren zijn over het algemeen goedkoper.

Processor-socket

Als je eenmaal een fabrikant gekozen hebt, dan moet je rekening houden met de 'sockets'. Sockets zijn de aansluitpunten op het moederbord voor de processor en hier is een aantal verschillende soorten in te onderscheiden. Athlon -processoren maken gebruik van Socket AM2(+) en AM3(+). De huidige generatie Pentium-processoren past in socket 1155 en 1156. Bij het kiezen van een processor is het aan te raden goed te kijken naar het type aansluiting op het moederbord. Van sommige typen aansluitingen is het aanbod van moederborden namelijk heel beperkt, of moet voor het type moederbord zeer specifiek (en dus duur) geheugen worden gekocht. Een processor voor bijvoorbeeld socket AM3 past niet in een moederbord met socket 1155.

Data-opslag

Voor de data-opslag moeten harddisks worden aangesloten op het moederbord. Hiervoor zijn verschillende soorten aansluitingen waarvan Serial ATA voor consumenten het aantrekkelijkst is.

Serial ATA (of SATA) is momenteel leverbaar in twee snelheden: SATA-II 3Gb/s en SATA-III 6Gb/s met doorvoersnelheden van 300 c.q. 600 megabyte per seconde (MB/s). Serial ATA biedt boven Parallel ATA vele voordelen: zo zijn de kabels dunner (beter voor de luchtcirculatie) en is de aansluiting op de harde schijven minder gevoelig.

Chipset

De chipset is in feite het hart van het moederbord en bevat de software die het moederbord aanstuurt. Deze chipset stuurt het geheugen aan en zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen van het moederbord met elkaar kunnen 'praten'. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de chipset voor het grootste gedeelte bepaalt wat het moederbord kan. Chipsets zijn er in vele verschillende soorten en maten. Enkele veelgebruikte chipsets zijn die van Intel, nVidia en VIA.

Geheugen

De chipset bepaalt welk 'type' geheugen gebruikt kan worden en welke 'snelheid' dit geheugen kan hebben. Geheugen is momenteel verkrijgbaar in een aantal verschillende soorten. Op het moment is DDR3-SDRAM de overheersende standaard. Dit type geheugen is beschikbaar in verschillende snelheden. Hierbij is hoger altijd beter. Tussen verschillende typen en snelheden van het intern geheugen zitten vaak grote prijsverschillen. Het is handig om hier rekening mee te houden bij de keuze van een moederbord.

Front-Side Bus

De Front-Side Bus (FSB) bepaalt de snelheid waarmee de processor met het geheugen kan communiceren. Hogere snelheden zijn over het algemeen beter. Deze snelheid wordt uitgedrukt in Megahertz (MHz).

PCI-express

Een PCI Express-slot is (in de x16 variant) bijna twee keer zo snel als de snelste AGP-standaard. Twee identieke PCI Express (x16) videokaarten zijn bij een SLI-moederbord te verbinden tot één videosignaal die een snellere tekensnelheid heeft dan één kaart. Een CrossFire-moederbord is een equivalent van het SLI-moederbord.

Audio

Veel moederborden bevatten geïntegreerde audiochips. Het voordeel van deze chips is dat er later geen geluidskaart meer gekocht hoeft te worden. De kwaliteit van deze chips is de afgelopen tijd ook veel beter geworden. Zo ondersteunen veel moederborden nu 7.1-kanaals output. Wanneer er later toch een aparte geluidskaart geinstalleerd wordt, is het altijd mogelijk de geïntegreerde audiochip uit te schakelen.

VGA

Naast audiochips bevat een aantal moederborden tegenwoordig ook VGA-chips. Deze chips worden gebruikt voor beeldverwerking. Helaas doen de geïntegreerde grafische chips vaak nog onder voor hun broers op de videokaarten. Hierdoor zijn deze chips vaak niet geschikt voor het spelen van games, of andere zware videobewerkingstoepassingen. Voor gebruik van normale Windows-programma's is het echter meer dan voldoende.

RAID

Veel moederborden worden geleverd met een RAID-chip. Door middel van deze chip kan de snelheid of de betrouwbaarheid van de data-opslag verhoogd worden. De chip doet dit op één van de volgende manieren:

Het verdeelt de gegevens tegelijk over twee harde schijven, waardoor de verwerkingsnelheid groter is.

Het schrijft de gegevens tegelijk weg op twee harde schijven, waardoor de kans op verlies van gegevens kleiner is.

Om hier gebruik van te maken zijn wel minimaal twee harde schijven nodig.

Randapparatuur-aansluitingen

Voor het aansluiten van randapparatuur is het nodig dat de computer over de juiste aansluitpoorten beschikt. De USB-poort en de FireWire-poort zijn op het moment het meest populair voor de aansluiting van randapparatuur, waarbij zeker de USB-poort op het moment onmisbaar is. Beide poorten kennen 2 snelheden:

USB 2.0 en USB 3.0 (USB 3.0 is sneller)
FireWire 400 en FireWire 800 (FireWire800 is sneller)

De snelheid blijft natuurlijk ook afhankelijk van de snelheid van de randapparatuur. Een aansluiting die sneller is dan zowel USB 2.0 als FireWire 400 is eSATA, een externe aansluiting voor SATA-harde schijven.

LAN

Door middel van een LAN-aansluiting kan een computer aangesloten worden op een netwerk of op het internet. Bijna alle moederborden beschikken nu over een LAN-aansluiting. De twee meest voorkomende LAN-aansluitingen zijn 10/100 Megabit en 1 Gigabit (de snelste variant).

Form-factor

De form-factor (= ontwerp) bepaalt de afmetingen van het moederbord. Hiermee dien je rekening te houden omdat het moederbord natuurlijk wel in je pc-kast moet passen.

Beste moederborden
Populairste moederborden