Geheugenkaart kopen | Tips en informatie

Wil je een geheugenkaart kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct geheugenkaarten vergelijken Bekijk en vergelijk

Geheugenkaart kopen

Wat is een geheugenkaart?

Een geheugenkaart werd oorspronkelijk ontwikkeld voor digitale camera’s maar tegenwoordig vinden we ze ook in telefoons, tablets, navigatiesystemen, videocamera’s en mp3-spelers terug. Op een geheugenkaart kun je allerlei data opslaan zoals bijvoorbeeld foto’s, video’s, databestanden en mp3-files. Er bestaan verschillende soorten geheugenkaarten, die grofweg onder te verdelen zijn in twee categorieën: CF kaarten (Compact Flash) en SD kaarten (Secure Digital). Binnen de SD kaarten heb je ook nog de keuze uit geheugenkaarten met extra veel capaciteit zoals SDHC (Secure Digital High Capacity) en SDXC (Secure Digital Extended Capacity). En wordt het formaat van de geheugenkaart nog kleiner, dan hebben we het over MiniSD en MicroSD.

Direct geheugenkaarten vergelijken

Mogelijkheden

Welke mogelijkheden heb je met een geheugenkaart?

De ene geheugenkaart is de andere niet en allerlei factoren bepalen wat je met je geheugenkaart allemaal kan. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan de opslagcapaciteit en de lees- en schrijfsnelheid van de geheugenkaart.


Opslagcapaciteit

Het is van belang om te weten wat de opslagcapaciteit van je geheugenkaart is en wat voor data je op die geheugenkaart wilt zetten. Je zult begrijpen dat je voor video’s een grotere opslagcapaciteit nodig zult hebben dan wanneer je alleen wat foto’s op de kaart wil bewaren.

Daarnaast spelen ook de instellingen van het apparaat waar je de geheugenkaart bij gaat gebruiken mee. Als je bij foto’s de resolutie heel hoog instelt, zal elke foto veel meer ruimte innemen dan wanneer je voor een lagere resolutie zou kiezen. De kleinste capaciteit van geheugenkaarten is de categorie tot 4 GB. Kaarten van 8 of 16 GB worden heel veel gebruikt en er zijn zelfs geheugenkaarten waarbij de opslagcapaciteit meer dan 128 GB is.

Handig om te weten: op een kaartje van 8 GB passen ongeveer 1400 foto’s met een resolutie van 12 megapixels of 37 minuten Full HD video.

Schrijfbeveiliging

Op sommige geheugenkaarten zit de mogelijkheid van schrijfbeveiliging. Daarmee kun je de gegevens op je kaart extra beschermen. Je kunt de geheugenkaart dan ‘op slot zetten’, zodat het niet mogelijk is om er gegevens op te zetten en je voorkomt dat je belangrijke data per ongeluk overschrijft.

Geheugenkaart met adapter

Met een adapter kun je je geheugenkaart gemakkelijk gebruiken om je foto’s en video’s in te lezen op een ander apparaat. Als je bijvoorbeeld een SD-kaart koopt (bijvoorbeeld Micro of Mini) dan krijg je daar vaak zo’n adapter bij. Met die adapter maak je van je Mini of Micro SD kaart een ‘normale’ SD kaart, zodat hij gemakkelijk in een kaartlezer of computer te gebruiken is.

Schrijf- en leessnelheid bij geheugenkaarten

Meestal is de schrijfsnelheid belangijker dan de leessnelheid als je een geheugenkaart gaat kopen. De schrijfsnelheid bepaalt mede hoe snel foto’s opgeslagen worden, zodat je weer snel een nieuwe foto kunt schieten. Om te filmen in Full HD kwaliteit is het aan te raden om te kiezen voor een schrijfsnelheid van minimaal 60 MB/s. De leessnelheid komt om de hoek kijken op het moment dat je de gegevens van je geheugenkaart wil halen. Daarbij is een zeer hoge snelheid voor veel mensen iets minder van belang.


Soorten

Verschillende soorten geheugenkaarten

Zoals al eerder aangegeven bestaan er verschillende soorten geheugenkaarten. Om je van zo veel mogelijk informatie te voorzien over geheugenkaarten, gaan we in de onderstaande alinea’s daarom nog even wat uitgebreider in op deze soorten.


  • De CF geheugenkaart

    Dit type geheugenkaart was lange tijd de meest populaire geheugenkaart, maar inmiddels is hij wel voorbijgestreefd door de snellere SD kaart. Dit heeft te maken met het feit dat de SD kaart veel kleiner en energiezuiniger is. De CF kaart wordt nog wel veel gebruikt in digitale spiegelreflexcamera’s.

  • SD kaarten

    Een SD kaart is meestal verkrijgbaar in capaciteiten tot 2 GB en wordt vooral gebruikt in digitale camera’s en navigatiesystemen. Behalve de standaard SD geheugenkaart, zijn er nog vier andere soorten SD kaarten verkrijgbaar.

  • SDHC kaart

    Heb je een wat grotere capaciteit nodig, dan kun je beter kiezen voor een SDHC kaart. HC staat voor High Capacity en deze kaarten zijn verkrijgbaar van 4 GB t/m 32 GB. Let op dat het apparaat dat je gebruikt SDHC wel ondersteunt, anders kun je de geheugenkaart niet gebruiken.

  • SDXC

    De toevoeging XC bij dit type SD geheugenkaart staat voor Extended Capacity. De opslagruimte op deze kaarten begint bij 64 GB en kan oplopen tot wel 2 TB. Wederom geldt bij deze kaarten dat ze alleen gebruikt kunnen worden in apparaten die daar geschikt voor zijn.

  • Mini SD en Micro SD

    Zoek je naar een kleiner type SD kaart, dan is de Mini SD geschikt. Deze geheugenkaarten worden vooral gebruikt in kleinere draagbare apparaten, zoals bijvoorbeeld smartphones en mp3-spelers. De Micro SD geheugenkaart is de kleinste variant binnen de SD geheugenkaarten en vind je vooral terug in zeer kleine apparaten, zoals mobiele telefoons.


Voordeel

Voordeel van geheugenkaarten


Het gebruik van dit soort geheugenkaarten biedt jou als gebruiker verschillende voordelen ten opzichte van andere opslagmogelijkheden. Zo kun je een USB-stick bijvoorbeeld ook gebruiken voor de opslag van media. Het nadeel hiervan is dat deze stukken trager is dan de meeste SD geheugenkaarten. Bovendien zijn ze niet rechtstreeks te gebruiken met bijvoorbeeld een mobiele telefoon, zodat je nog altijd je gegevens op een andere manier van je telefoon op je computer of ander opslagmedium moet zetten.

Tablets en smartphones beschikken bijna altijd over een ingebouwd geheugen waar je foto’s en video op kunt bewaren. Het nadeel daarvan is meestal dat de opslagruimte zeer beperkt is. Je hebt het geheugen in de eerste plaats nodig voor het besturingssysteem waar je device op draait en de apps die je gebruikt. Door de toevoeging van foto’s en video, zal je interne geheugen al snel vol raken en ontkom je er niet aan om gebruik te maken van externe geheugenkaarten.


Keuzehulp

Zo kies je de beste geheugenkaart voor jouw situatie


Als je een geheugenkaart wilt aanschaffen voor je smartphone, tablet of navigatiesysteem dan zoek je natuurlijk naar de beste geheugenkaart voor jouw specifieke situatie. Maak je maar heel af en toe foto’s met je digitale camera, dan heb je aan een standaard SD kaart waarschijnlijk al genoeg. Maak je graag filmpjes en vind je het belangrijk dat de kwaliteit daar hoog van is? Dan kom je al snel uit op een SDHC kaart met veel GB aan opslagruimte. Zorg dat je vooraf bepaalt welke zaken voor jou belangrijk zijn en ga op basis van die criteria de verschillende geheugenkaarten vergelijken. Zo kom je altijd tot een goed onderbouwde en verantwoorde keuze.


Dit bepaalt de prijs van geheugenkaarten


Welke zaken zorgen er nu voor dat een geheugenkaart duur is en op welke functies lever je in als je een goedkopere geheugenkaart aanschaft? Allereerst is het type geheugenkaart (SD, Micro SD, etc.) een belangrijke graadmeter. Maar er is meer. Ook de opslagcapaciteit speelt een rol, en al helemaal in combinatie met het formaat van je geheugenkaart. Hoe kleiner de kaart is en hoe groter de bijbehorende opslagcapaciteit, hoe hoger de prijs zal zijn. Hetzelfde geldt voor de lees- en schrijfsnelheid van je geheugenkaart: hoe beter die zijn, hoe hoger de prijs van je geheugenkaart wordt.

Ben je klaar voor de volgende stap? Als je genoeg informatie verzameld hebt, wordt het tijd om de verschillende geheugenkaarten met elkaar te gaan vergelijken. Maak daarbij gebruik van onze vergelijker en ontdek hoe makkelijk het werkt.


Direct geheugenkaarten vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van geheugenkaarten


Al geruime tijd zijn fabrikanten bezig om een opvolger te vinden voor de huidige SD en Micro SD geheugenkaarten. En inmiddels is er een nieuw type op de markt verschenen: de UFS geheugenkaart. UFS staat voor Universal Flash Storage en dit type geheugenkaarten biedt aanzienlijke hogere lees- en schijfsnelheden (lezen 530 MB/s en schrijven 170 MB/s).

UFS bestond al wel langer, maar werd tot nu toe alleen nog maar gebruikt voor het interne geheugen van smartphones. En omdat UFS geheugenkaarten sneller zullen zijn dan de meeste interne geheugenkaarten van de huidige smartphones, is de kans ook groot dat je in de toekomst het uitbreidbare UFS geheugen als een volwaardig geheugen van je smartphone kunt gaan beschouwen. In theorie kun je dan apps makkelijk overhevelen naar je geheugenkaart.

Overigens kan het nog best wel even duren voordat iedereen kan profiteren van deze kaarten, aangezien er een andere pinsamenstelling geldt dan die van Micro SD. In de huidige smartphones zullen ze dus niet werken.


Beste geheugenkaarten
Populairste geheugenkaarten