Olympus E-3 + 12-60mm

Olympus E-3 + 12-60mm reviews & vragen

Pagina 1 van 2
Kees Luiten
16-08-2009
Heb de camera nu iets meer dan een jaar en alleen maar lof over de E3. Verbaas me dat er met 1/40sec nog scherpe foto's uitkomen uit de hand, dankzij IS. Prettig is dat beeldstabilisatie in de camera zit aangezien ik vaak nog met analoge Zuiko lenzen fotografeer. Na ISO800 presteert tie iets minder maar daar zijn ook weer programma's voor om dat te verhelpen. Dan is ISO1600 geen probleem.
Voormij ligt de camera heel goed in mijn hand ook met een zware Vivtar zoomlens er op ligt de camera op 1 hand heel mooi in balans.
Ben wel het kapje van de flitsschoen verloren maar een telefoontje naar Olympus was voldoende om gratis een nieuwe toegezonden te krijgen
ajmdevries
07-06-2009
Ik heb de camera nu bijna 3 maanden, en ik geniet er nog elke dag van. Wat een supercamera! Heeft veel functies, je kan de camera geheel naar eigen wens instellen.

De beeldkwaliteit is uitmuntend. De JPEG kwaliteit is zo goed, dan RAW gebruiken vaak eigenlijk niet nodig is, dit in tegenstelling tot vele andere camera's.

De splashproof body en lens kunnen echt wel tegen een buitje, meerdere hoosbui getrotseerd, omdat ik dit wel eens wilde testen binnen de garantieperiode. Heerlijk om te weten dat je je geen zorgen hoeft te maken als je eens wordt overvallen door een regenbuitje.

Het draaibare LCD scherm is super, de info die je erop ziet uitgebreid. Een van de sterkste punten van de camera vind ik de zoeker: deze is echt super helder en groot. Een compleet ander verhaal vergeleken bij de goedkopere Olympus bodys. Deze zoeker is alleen al de moeite waard om te upgraden... handmatig scherpstellen is ineens veel beter te doen! (bijv voor Macro).

Verder ligt ie super in de hand, knoppen op de juiste plekken. Je moet alleen niet te kleine handen hebben misschien, en hij is ook niet licht. Maar de balans met de 12-60 en 50-200 en zelfs met de zwaardere pro lenzen is geweldig.

Aanrader dus!
viewfinder
08-05-2009
Een snel blok beton met een heerlijk grote zoeker. De E-3 is dit najaar 2 jaar op de markt, maar heeft nog steeds niets van z'n charmes verloren. Ongetwijfeld zal er reeds hard gewerkt worden aan de opvolger, maar gelukkig vervangt Olympus z'n topmodel niet jaarlijks. Dat is ook niet nodig, de resultaten zijn nog steeds bijzonder. Qua kleur, snelheid, degelijkheid. Tot iso800 is ruis geen issue, daarboven kom ik amper. Gecombineerd met de SWD-objectieven (12-60 en 50-200) heb je feitelijk alles wat je je wensen kunt!
Robert321
13-04-2009
Ik heb twee vragen over deze olympus E-3:

- Is het bij de E-3 zo, dat je net als bij de E-510 bij de IS een brandpuntafst. moet instellen? Of gaat dat automatisch?

- Heeft iemand ervaring met hoe groot je afdrukken kan maken met 10 megapixel?

Alvast bedankt!
Nelissuh
12-04-2010
Bij de E-510 moet de brandpuntsafstand alleen ingesteld worden wanneer je oude lenzen via adapter gebuikt. Alle lenzen die voor het fourthirds systeem zijn ontwikkeld geven de brandpuntsafstand door, waardoor altijd de juiste waarde wordt gebuikt door het stabilisatiesysteem van de camera.
Doptrie
02-05-2009
Beste Robert,

voor wat betreft het afdrukken. dat hangt sterk af van wat je met de afdruk van plan ben en het soort onderwerp wat je fotografeert. Veel dunne takjes op de voorgrond vragen om meer pixels dan een kerktoren op 50 meter. Hangt de uitvergroting aan de wand dan zal er vaak van een afstandje naar gekeken worden en zijn minder pixels nodig om de foto toch als scherp te ervaren.

korrel en Zwart/Wit wordt dan juist vaak weer als mooi ervaren.

Een professioneel fotograaf maar zeker een drukker hebben zelden genoeg pixels omdat ze weten waar ze moeten kijken om de imperfecties te zien en er dan (met een loep) naar op zoek gaan.

Een A4tje op 300dpi vraagt ongeveer 10MP. Maar omdat zelfs a4tjes al van enige afstand bekeken worden is daarvoor eigenlijk 5 of 6MP al voldoende. Met 10MP heeft u wel meer ruimte om uw afbeelding bij te snijden.

Terug naar de vraag. Voor privé gebruik is tot 40×60cm goed te doen.
HansDo
02-05-2009
Nee, dit gaat automatisch. Dit gaat overigens bij de E510 ook automatisch

Voor de maximale scherpte moet je ongeveer rekenen met 300 dpi, dus dan kom je uit op 32x24 cm. Voor grotere afmetingen is echter 200 dpi wel genoeg en dan kom je uit op ongeveer 44x33 cm.
05-10-2008
Na regelmatig de E-3 in mijn handen gehad te hebben is het hebben van de E-3 of ik hem altijd al heb gehad.
Eerst was ik niet van plan de E-3 aan de schaffen vanwege de vele negatieve commentaren, die ik toen nog geloofde.
Maar goed toch gedaan eerst getwijffeld om een 5D aan te schaffen en na onderzoek kwam ik achter dat deze camera toch erg veel nadelen had.
Andere semi pro camera's konden mij niet bieden wat ik zocht.
En om eerlijk te zijn wat een top camera de E-3 niks is waar van wat ik toen gelezen heb.
Bij goede belichting is Iso 800 echt goed bruikbaar.

Ook het draaibare scherm is top eindelijk foto's nemen die je daarvoor kon vergeten.

Eerst begonnen met een E-500 maar de zoeker is echt hele verbetering bij de E-3 nu let ik meer op hoe ik iets vast leg.

Inmiddels aan een foto opleiding begonnen, de E-3 laat me zeker niet in de steek.
vliegvisser
26-08-2008
Ben nu een half jaar in het bezit van de E3. Mijn E500 eerst verkocht. Ik was dus ''merkvrij'' in de fotozaak een Canon 450 met een EF-S 17-80mm vergeleken met de E3 14-54mm afb. vergeleken met elkaar op de computer thuis. Canon was in de hoeken niet scherp in de groothoekstand vertekening en kleurverschuiving. Nikon was te duur. dus het was niet moelijk om weer terug te gaan naar Olympus. Geen minuut spijt van gehad. Robuuste camera zeker met de batterij grip. Boven de 800 iso iets meer ruis dan de concurenten. Maar met de geweldige lenzen van Olympus de 12-60 mm en de 50-200mm en de I.S. ben ik maar zelden boven de 800 iso gekomen Ik heb fotos gemaakt van de binnenkomst van de ss Rotterdam bij Hoek v Holland en uitvergroot naar 28-55cm deze en de andere 60 waren TOP. Na het zien van de afb. heb ik een hele goede keus gemaakt met de E3.
17-07-2008
Cees en Eelco: mijn camera (lens) valt net niet onder de opgegeven nummers, maar ik heb alles toch naar Olympus opgestuurd, ik heb hem na 2 1/2 week al terug gekregen, mijn probleem is niet helemaal opgeheven, maar het is wel verbeterd. Wat betreft de 30 cm, natuurlijk had ik veel meer afstand, het achteruitlopen bij beweging fotograferen is meestal geen optie, omdat er geen ruimte voor is en je geen ogen in je achterhoofd hebt. De camera doet het verder prima, het is alleen die afstand van plm 6 mtr., waar hij moeite heeft. Dat wordt trouwens ook wel genoemd in het boek van Andreas Kessberger over de E3. In het geval wat ik noemde was het misschien handig geweest om handmatig scherp te stellen. Maar bedankt voor de reacties.
09-06-2008
Hallo,
ik heb een probleem met de scherpstelling. Onlangs een opdracht gehad om mensen
die aan komen lopen te fotograferen (binnen) met invulflits, op vrij lorte
afstand. Ik heb alles geprobeerd: AF, continue AF, alle elf scherpstelpunten,
een focuspunt, en het resultaat wat dat bijna alles onscherp was. Scherp waren
alleen de foto's van mensen die werkelijk stilstonden. Gelukkig waren er
meerdere fotografen die het probleem niet hadden, maar dit kan toch niet met
zo'n goede camera! Misschien is er iets mis met de lens, ik las iets op de
Olympus-site, alleen mijn serienummer stond daar niet bij. Kent iemand het
bovengenoemde probleem?
Cees Funcke
16-07-2008
Er is een productiefout bij de 12-60 lens geweest. Het betreft hier de AF-drive.
Kijk even naar deze link en controleer je serienummer even. Wellicht heb je een lens met deze fout.

Let natuurlijk wel even op je kortste scherpstelafstand. Ik neem aan dat je verder dan 30cm van de mensen af stond?
21-06-2008
Inderdaad dan is het verstandig om hem op te sturen!
17-06-2008
Eelco1988:
ik heb ook problemen met goed licht en een sluitertijd van 1/125. Zogauw het bewegende voorwerp binnen de 4 m. komt is het mis, ik stuur de camera met lens in ieder geval op, om na te laten kijken, het lijkt me sterk dat dit normaal is voor deze camera. In dezelfde omstandigheden scoorden andere (instap)slr 's veel betern.
eelco1988
14-06-2008
De E-3 is super snel bij veel licht maar bij minder licht minder snel.
Dit zou de oorzaak kunnen zijn.
Er zijn meerdere technieken mogelijk om ze er toch scherp op te krijgen.
1 focussen op een bepaald punt en zorgen dat de persoon die je wilt fotograferen wanneer deze daar precies is de foto af drukken. (vrij moeilijk)
2 het tempo van deze persoon volgen en achter uit lopen.
3 de flitser geeft autofocus hulp verlichting misschien helpt dat ook.
De lens lijkt me stug dat daar wat mee is of heb je ook problemen met goed licht?
vliegvisser
04-06-2008
vliegvisser;yvonne001
je vraag over ingestelde iso. Menu, sleuteltje 1,naar beneden tot e,dan met het pijltje er in gaan,naar beneden tot iso auto set dan weer er in gaan en zie je high limit \ default. Je kunt nu zelf bepalen hoe hoog je de iso zet Dan op OK drukken.Op pagina 103 van de handleiding kun je alles nog nakijken.Hopelijk heb je hier wat aan.
Yvone001
17-06-2008
Dank je wel!
eelco1988
09-05-2008
@Flip vd M
Geen probleem er zijn zelfs 12 mega pixel camera's met een sensor die 4 keer kleiner is.
Olympus heeft zelf 5 jaar geleden gezegd dat ze tot 32 mega pixels konden.
Met 10 MP's kun je met gemak A3 of groter afdrukken dus meer megapixels hopelijk stellen ze dat uit.
21-05-2008
En wat denk je dan van de ruis die ontstaat, zoveel MP op zo'n kleine sensor?
Bij mijn reactie over de isowaarden, bedoelde ik natuurlijk de witbalans, waar ik soms wat moeite mee heb bij kunstlicht. De autostand doet het meestal wel goed, maar ik had dus graag een one push witbalans, die je kunt instellen als je een wit stuk papier voor de lens houdt, dan zit je altijd goed.
16-05-2008
Over de batterijen inderdaad de Nihm batterijen zijn helaas niet bruikbaar volgens vele op het web.
Mensen die het uit probeerde kregen meteen de baterij indicator rood.

Dat van de iso heet dacht ik iso boost in het menu.