Digitale camera kopen | Tips en informatie

Wil je een digitale fotocamera kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk camera’s op Kieskeurig.nl!

Direct digitale camera's vergelijken Bekijk en vergelijk

Digitale camera kopen

Het gemak van een compactcamera

Als je graag foto’s maakt kom je tegenwoordig met je smartphone al heel ver. Maar als je graag wat meer mogelijkheden wilt qua instellingen en kwaliteit, zul je op de meeste smartphones al snel tegen beperkingen aanlopen. Een digitale camera biedt in zo’n geval uitkomst en zorgt ervoor dat je nog meer plezier uit het fotograferen haalt.

Als je besluit een digitale camera te kopen ontdek je al snel dat er verschillende soorten fotocamera’s bestaan. Zo zijn er bijvoorbeeld spiegelreflexcamera’s, waarbij je lenzen kunt verwisselen en de instellingen tot in de kleinste details kunt afstemmen. Iets makkelijker in het gebruik zijn de systeemcamera’s. Hierbij kun je ook de lenzen verwisselen, maar lijkt de bediening iets meer op dat van de gebruiksvriendelijke compactcamera.

Op deze pagina gaan we je alles vertellen om voor jou de beste compactcamera te gaan vinden. Dit is namelijk het type camera dat meestal bedoeld wordt wanneer we het over een digitale camera hebben. Zoals de naam al aangeeft zijn deze modellen vaak lekker compact en daarmee dus ideaal om mee te nemen. Door de snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de kwaliteit van de foto’s hoog.

Direct digitale camera’s vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een digitale camera

Ga je digitale camera’s vergelijken, dan loop je ongetwijfeld tegen een heleboel termen aan die vragen oproepen. Megapixels, optische zoom en sluitertijden… je hebt er vast al eens van gehoord maar het is best lastig om aan de hand daarvan te beoordelen wat de beste compactcamera is. Daarom zetten we om te beginnen eerst eens de belangrijkste eigenschappen van je digitale camera op een rijtje.


Megapixels en resolutie

Het aantal megapixels van een digitale camera is vaak de eerste eigenschap die je tegenkomt. Hiermee wordt de resolutie van een fotocamera aangeduid, wat eigenlijk aangeeft hoe scherp de foto’s zullen worden. De beeldsensor van een camera is een sensor vol lichtgevoelige puntjes, waarbij elk puntje één pixel is. Een megapixel staat gelijk aan één miljoen pixels.

Vaak wordt gedacht dat een hoger aantal megapixels automatisch betekent dat de camera beter is, maar dat is niet helemaal zo. Het aantal megapixels is vooral een indicatie van het formaat waarop je de foto’s nog scherp kunt afdrukken. Wil je foto’s op posterformaat afdrukken, dan komt een digitale camera met 20 megapixels goed van pas. Voor de meeste foto’s tot A4-formaat heb je aan 10 megapixels al meer dan genoeg.

Lens en zoomfunctie

Naast de resolutie in megapixels zijn vooral het type lens en de zoomfunctie belangrijk voor de kwaliteit van je foto’s. Bij lenzen wordt vaak een waarde in millimeters (mm) vermeld, deze geeft de brandpuntsafstand aan: de afstand tussen het midden van de lens en de beeldsensor van de camera.

Hoe kleiner deze afstand is, hoe meer je in het beeld kunt vangen. Groothoeklenzen hebben daarom bijvoorbeeld een kleine brandpuntsafstand onder de 35 mm. Een grote brandpuntsafstand betekent juist dat je objecten van ver weg heel dichtbij kunt halen. Telelenzen hebben daarom een brandpuntsafstand van soms wel meer dan 300 mm.

Daarmee komen we ook gelijk bij de zoomfunctie van een digitale camera. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen digitale zoom en optische zoom. Bij digitale zoom wordt er ingezoomd op beeld dat al is vastgelegd, waarmee je vaak ook wat aan beeldkwaliteit verliest. Beter is een digitale camera met optische zoom, die het beeld ook daadwerkelijk dichterbij haalt.

Video

Naast fotograferen kun je met de meeste digitale camera’s ook video’s opnemen. Vind je dit belangrijk, kijk dan ook naar de videoresolutie van je nieuwe camera. Hou er wel rekening mee dat het geheugen sneller vol raakt wanneer je naast foto’s ook video’s op gaat nemen.

Handmatige en automatische functies

Veel mensen vinden een digitale fotocamera prettig omdat veel instellingen al automatisch geregeld worden. Daardoor is de kans dat een foto mislukt veel kleiner en heb je meer plezier van je camera. Je ziet op veel camera’s dan ook speciale standen voor bijvoorbeeld sportfotografie, foto’s in het donker, landschappen, close-up foto’s en nog vele andere scenario’s. Dit worden AE-programma’s genoemd.

Ook een beeldstabilisator vergroot de kans op geslaagde foto’s. Deze corrigeert automatische kleine handbewegingen, wat vooral handig is bij inzoomen of foto’s waarbij je een langere sluitertijd gebruikt. Maak je veel foto’s van vrienden en familie, dan is een automatische lachdetectie interessant. De camera detecteert dan wanneer een persoon lacht en maakt op precies dat moment de foto.

Handig, al die automatische functies, maar als je je een beetje in fotografie hebt verdiept wil je misschien juist sommige functies zelf kunnen instellen. Gelukkig zijn er ook compactcamera’s die je die mogelijkheid bieden. Je kunt dan denken aan het instellen van:

• Scherpstelling: zo bepaal je op welk object in het beeld de focus wordt gericht. Je kunt dan bijvoorbeeld scherp instellen op een gezicht, terwijl de achtergrond wat waziger is.
• Sluitertijd: hiermee bepaal je hoe lang de sluiter open blijft staan. Met een lange sluitertijd kun je bijvoorbeeld bij weinig licht nog mooie foto’s maken.
• Diafragma: met het diafragma regel je de hoeveel licht die op de beeldsensor valt, wat de hoeveelheid scherptediepte van een foto bepaalt. Dat is de grootte van het gebied dat scherp in beeld kan worden gebracht.

Geheugen

Ga je een digitale camera kopen, dan is het ook verstandig om te kijken naar het geheugen en de mogelijkheden om dit uit te breiden. De meeste camera’s beschikken over een intern geheugen, maar dat betekent dat je je fotocamera meestal via een kabel aan een computer moet koppelen. Er zijn echter ook camera’s die beschikken over Near Field Communication (NFC). Hierbij heb je geen snoer nodig maar hoef je de camera alleen tegen een ander apparaat met NFC-connectie aan te houden.

Het is ook prettig als een camera de mogelijkheid biedt om externe geheugenkaarten te plaatsen. Zo kun je eenvoudig van geheugenkaartje wisselen als de ene vol is. Bovendien schuif je deze weer eenvoudig in een laptop of computer om je foto’s verder te bewerken of op te slaan. De vraag is dan natuurlijk hoeveel geheugen je extern of op een geheugenkaart nodig hebt. Uitgaande van een digitale camera met 12 megapixels en foto’s in het standaard JPEG-formaat kun je ongeveer de volgende verdeling aanhouden:


Soorten

Soorten compactcamera’s

Binnen de categorie digitale camera’s nemen de compactcamera’s zoals gezegd al een heel eigen plek in. Maar ook daarbinnen zijn er nog verschillende soorten te onderscheiden.


  • De standaard compactcamera

    Herkenbaar aan zijn compacte formaat. Bij deze camera’s vind je vaak ook uitgebreide AE-programma’s en zijn de mogelijkheden om bepaalde waardes zelf in te stellen beperkt. Daar staat wel tegenover dat je foto’s eigenlijk bijna altijd lukken.

  • Bridgecamera

    Dit zijn de grotere versies van compactcamera’s. De beeldsensor is vaak gelijk aan die van een compactcamera en de optische zoom is enorm krachtig. Op creatief vlak heb je vergelijkbare mogelijkheden als met een spiegelreflexcamera of systeemcamera, al zal de beeldkwaliteit niet helemaal hetzelfde niveau halen.


Compactcamera, systeemcamera of spiegelreflex?


Dat is inderdaad een belangrijke keuze als je besluit een digitale camera te kopen. Vind je het belangrijk om snel en makkelijk goede foto’s te kunnen maken? En heb je niet zo’n zin om je te verdiepen in alle uitgebreide functies van een systeem- of spiegelreflexcamera? Dan is een compactcamera voor jou de beste digitale camera.

Daarnaast kun je je natuurlijk afvragen of je eigenlijk niet genoeg hebt aan je smartphone. Wat betreft gemak valt daar zeker iets voor te zeggen, maar op kwaliteit lever je toch aanzienlijk in. Zo beschikken smartphones standaard alleen over digitale zoom, wat uiteindelijk niet meer is dan het vergroten van het bestaande beeld. Het verschil met een compactcamera die over optische zoom beschikt is dan ook overduidelijk.

Weet je het nog niet zo zeker? Dan is het verstandig om eens op onze speciale vergelijkingspagina voor digitale camera’s te kijken. Daarin leggen we je precies uit in welke situaties een compactcamera, systeemcamera of spiegelreflexcamera de beste keuze is.


Keuzehulp

Zo kies je de beste compactcamera


Je hebt ondertussen vast al wel begrepen dat een digitale camera kopen gepaard gaat met verschillende keuzes. Vind je het vooral belangrijk om leuke momenten makkelijk vast te kunnen leggen en kijk je niet echt naar dingen als compositie of lichtval? Dan ben je waarschijnlijk heel gelukkig met een eenvoudige compactcamera zonder al te veel extra’s.

Wil je wat meer invloed op je favoriete kiekjes, kijk dan goed naar mogelijkheden om bepaalde instellingen handmatig te kunnen aanpassen. Ook de aanwezigheid van verschillende AE-programma’s, een beeldstabilisator en een goede optische zoom zijn dan voor jou belangrijk.

Ben je op zoek naar nog meer creatieve vrijheid maar vind je gebruiksgemak ook belangrijk? Kijk dan eens naar een bridgecamera. Geen gedoe met verwisselbare lenzen maar wel veel mogelijkheden om het beeld precies zo te vangen als jij wilt.

Je budget speelt natuurlijk ook een rol bij het zoeken van de beste digitale camera voor jouw wensen. Je zou misschien verwachten dat bridgecamera’s duurder zijn dan de standaard compactcamera’s, maar dat is lang niet altijd zo. Het prijsverschil wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de lens, het formaat van de beeldsensor en de aanwezigheid van extra functies.

Heb je zo al een goed beeld van de mogelijkheden en hoe deze aansluiten op jouw wensen? Zet dan het laatste stapje naar jouw beste digitale camera en gebruik onze handige vergelijker.


Direct digitale camera's vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

De toekomst van digitale camera’s


Het zijn uitdagende tijden voor de producenten van digitale camera’s. Veel mensen zijn namelijk best tevreden met de foto’s die ze tegenwoordig met hun smartphones kunnen maken, dus waarin onderscheiden digitale camera’s zich?

Kwaliteit is het eerste vlak waarop dat kan en dat zie je terug in het aantal megapixels van compact camera’s. Combineer dat met de mogelijkheid om in 4K te filmen en je begrijpt waarom een compactcamera een interessantere keuze is dan veel smartphones.

Een andere ontwikkeling die we zien is dat digitale camera’s steeds meer slimme functies krijgen. Mogelijkheden om foto’s bijvoorbeeld direct op social media te plaatsen zien we nu al bij sommige camera’s, maar zullen in de nabije toekomst een vanzelfsprekendheid gaan worden.


Beste digitale camera's
Populairste digitale camera's