Computer geheugen vergelijken en kopen (4103 resultaten)

Filteren

Beste

Nieuwste

Computer geheugen vergelijken

Een computer maakt gebruik van werkgeheugen om informatie voor korte tijd op te kunnen slaan voor later gebruik. Het werkgeheugen bestaat uit het interne registergeheugen, een swapfile op de harde schijf en extern RAM-geheugen, waarvan de laatste los kan worden aangeschaft. Deze geheugenmodules worden ingestoken op het moederbord.

Het vervangen van het RAM-geheugen kan helpen wanneer een computer traag is geworden en het lang duurt voordat programma’s zijn opgestart. Vooral wanneer je zwaardere software gebruikt, kan het uitbreiden van het computergeheugen een goedkope en effectieve manier zijn om de computer sneller te maken.

Soorten computergeheugen

Er zijn twee soorten RAM-geheugen te onderscheiden: DIMM en SODIMM. Geheugenmodules die gebruik maken van DIMM hebben een groter formaat en zijn vooral te vinden in desktop computers. SODIMM is compacter en wordt gebruikt als laptopgeheugen.

Daarnaast zijn er in beide groepen verschillende versies geheugen verkrijgbaar. Hieronder zijn de meest voorkomende types opgesomd.

 • DDR heeft een kloksnelheid van maximaal 400MHz
 • DDR2 heeft een kloksnelheid van maximaal 800MHz
 • DDR3 heeft een kloksnelheid van maximaal 2000MHz en is de huidige standaard.

Computergeheugen vergelijken

Bij de aanschaf van een nieuwe geheugenmodule is het belangrijk de producten op de onderstaande punten te vergelijken.

 • Ingang op het moederbord
  Controleer goed welke types geheugen het moederbord ondersteunt. De verschillende soorten geheugenmodules zijn voorzien van specifieke connectors en inkepingen, en zullen dus niet altijd op het moederbord passen.

 • Geheugencapaciteit
  De hoeveelheid informatie die een geheugenmodule kan opslaan is afhankelijk van de geheugencapaciteit. Dit wordt aangegeven in gigabyte (GB). Een standaard gebruiker zal genoeg hebben aan 4 GB. Wanneer je werkt met foto- en videobewerking, of gebruik maakt van de computer voor zware games, dan is minimaal 8 GB aan te raden.

 • Kloksnelheid
  De kloksnelheid van de geheugenmodule wordt weergegeven in Mhz en is van grote invloed op de prestaties van het geheugen. Controleer ook hier de ondersteunde geheugensnelheden van het moederbord.